Новини

Плевенчани честваха делото на народните будители

Десетки плевенчани се стекоха днес пред паметника на Иван Вазов, за да се включат в отбелязването на един от най-българските празници – Деня на народните будители. В почетен караул пред паметника се строиха младите гвардейци от ОУ „Д-р Петър Берон”, докато Общинският духов оркестър изпълняваше маршове. Начело на множеството бяха и младите възрожденци от НУ „Христо Ботев”. Свещеници от плевенски храмове отслужиха тържествен молебен, след което хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска изпълни патриотичен блок песни.

С поздрав към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански, който припомни делото на будителите във вековете на робство. Той подчерта, че българският народ има два уникални празника – единият е 24 май, когато отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а вторият – 1 ноември, Денят на народните будители. Днес е ден, в който трябва да кажем високо и силно „благодаря” на нашите учители, на нашите просветители, на всички хора на духа в миналото, сега и в бъдеще, които правят така, че да го има българския род, да я има българската държава, каза още г-н Спартански.

Представители на общински и областни ръководства на институции и партии, училища и граждани на Плевен поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на народния поет. Тържествената церемония завърши с химна на Р България в изпълнение на Общинския духов оркестър.