Новини

В Плевен бе отбелязана 75-та годишнина от спасението на българските евреи

Чрез изкуството – универсалния език на доброто, се проведе „разговора“ за високохуманния акт на българската държава по време на Втората световна война, с който не бе допуснато депортирането на 50 000 евреи в лагерите на смъртта.

Поетично-музикалният спектакъл „Спасение – музиката на доброто“ събра граждани и представители на еврейската общност от Плевен, които заедно отбелязаха 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. Събитието бе организирано от областна администрация в партньорство с читалище ЛИК – Плевен и  се състоя в художествена галерия „Дарение на Светлин Русев“.

„Силната реакция в България срещу антиеврейското законодателство, атаките срещу самата философия на гонението на хора по етнически и религиозен признак говорят, че тези събития имат много по-широк обхват от самото спасение. Те са насочени срещу антисемитизма изобщо. В тази съпротива вземат участие всички слоеве на тогавашното българско общество. В този смисъл българската реакция срещу Холокоста и антисемитизма надхвърля рамките на останалите опити по време на войната в други европейски страни за спасяване на евреи от депортиране.“, каза областният управител Мирослав Петров.

Любими произведения на композитори и музиканти с еврейски корен прозвучаха под виртуозните пръсти на цигуларя Чавдар Вълков  и пианистката Магдалена Начева от плевенска филхармония. Сред картините на огромния талант Светлин Русев пред публиката се разкри богатата еврейка душа, стаила в себе си болката и страха от черните времена на холокоста, но и сърдечната благодарност и дълбоко признание за спасението.

Сред гостите на поетично-музикалния спектакъл бяха заместник-областните управители Татяна Божинова и д-р Красимир Трифонов, главният секретар на областна администрация Ирена Христова, заслужилият гражданин на Плевен Ваня Делийска, журналисти и представители на културната общественост в града.