Новини

Общински съвет – Плевен се включи в дарителската кампания за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

Писмо с апел общинските съветници на Плевен да подкрепят дарителската кампания за изграждане паметник на Девета пехотна плевенска дивизия, представи в началото на днешното заседание председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Писмото е изпратено от сдружение „Героите на Дойран“ с молбата да бъде огласено на сесия на местния парламент.

„През септември тази година се навършиха 100 години от Дойранската епопея и великата победа на 9-та пехотна Плевенска дивизия, с която всички ние се гордеем. Въпреки че, от тогава до ден днешен подвигът на ген. Владимир Вазов и водените от него български войници се изучава във всички военни академии по света, все още няма паметник на тези герои“, се казва в писмото от Сдружението. В него се посочва още, че за реализацията на идеята в Плевен да има паметник на героите от Дойран има нужда от съдействието и на местните парламентаристи, които да покажат съпричастност към инициативата и дадат своя личен пример, дарявайки средства за монумента. „Битката при Дойран е била битка за цяла България. Силно се надяваме на Вашата подкрепа и съдействие в това важно за запазването на българската история дело“, се казва още в писмото. Мартин Митев огласи и посочената в текста дарителска сметка за подкрепа на кампанията, и призова всеки  да откликне на апела според желанието и възможностите си:

 Дарителска сметка:

„УниКредит Булбанк“ АД

Сдружение „Героите на Дойран“

IBAN: BG14UNCR70001523266575

BIC: UNCRBGSF    

Макетът за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия бе представен в Плевен преди месец от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в присъствието на народни представители от 15-МИР, представители на Инициативния комитет, на държавната и местна власт, експерти, общественици и граждани. Макетът представлява класически модел на войнишки монумент, в центъра на който в цял ръст се издига фигурата на командира на Девета плевенска дивизия генерал Владимир Вазов. В четирите краища на композицията са поставени фигури на войници от различните войни – Сръбско-българската, Балканската, Първата и Втората световна война. Предложението включва и надпис на основния постамент: „На героите от Девета плевенска дивизия поклон!”, а на сегментите – изписване на 10-те полка на дивизията, сражавали се в различните периоди и войни. Към изработката на паметника ще се пристъпи едва след обществено одобрение, като предварителните изчисления на Сдружението сочат, че за изграждането ще са нужни около 200 000 лв.

С решение  на Общински съвет – Плевен за място на паметника на героите от Дойран е определен площад „Свободата”, като идеята е да се използва част от съществуващия постамент на стария паметник на Альоша.