Новини

Лекоатлетите на АК „Георги Дъков“ отчитат добра състезателна година

Срещата ми с утвърдения специалист в леката атлетика Галя Николова се проведе преди тренировката на закритата писта „Спартак”. Тя е треньор на състезатели от 6-годишни до мъже и жени в АК „Георги Дъков“ – Плевен. Нейни атлети са носители на много престижни отличия и медали. Към края на спортната година Галя Николова прави равносметка на постигнатото.

Започнала е подготовката за следващата година. Работи се с децата. Добри са резултатите на състезанията по хвърляния на Полина Макаева, Радан Илиев, Лидия Борисова, а успехите през октомври, тази година дойдоха на Международния крос кънтри „Луковитски моми“. Клубът участва с 10 състезатели .Представянето беше отлично за младите атлети.

При най малките, родени 2011 г. Никола Янгьозов се класира трети, Йоан Йотков – шести при децата 2009-2010 г.на 600 м Мартин Иванов е първи на 600 м. при децата 2008 – 2009г. Елина Йоткова и Ивена Янгьозова се представиха чудесно в тяхната възрастова група деца 2007 -2008 г. Мартин Иванов се класира единадесети при момчетата до 14 г. на 2000 м. Никола и Алекс Димитрови, Людмил Стефанов участваха на 2000 м. при момчетата до 14 г. Йоана Маринова участва на 2000 м. при момичетата до 16 г. Теодор Кацарски на 3000 м при момчетата до 16 г.

В турнира „Децата на Плевен” Михаил Костов – 2004 г. стана първи в скока на дължина. През следващата година основно усилията на състезателите са насочени към призови класирания в националните шампионати. Галя Николова се надява да покрият някои от тях нормативи и за Балкански игри.

През тази година Радан Илиев е започнал добре с представянето си, като е завоювал две втори места в мятане на диск и хвърляне на чук, но след това през лятото не е могъл да се реализира в дисциплината „чук”, въпреки добрата форма и подготовка. Все пак е направил личен резултат и се е класирал четвърти, което, по преценка на треньорката е много добро постижение.

Полина Макаева сега е студентка в Пловдивския университет и  тренировъчните занимания остават малко на заден план. Тя е изключително сериозен човек и продължава с тренировките – дали в Пловдив или тук, в залата. Треньорката на АК „Георги Дъков“ нямаше как да не коментира отново лошото състояние на сектора за хвърляния, който се поддържа и тази година на доброволни начала, с усилията на клуба. Косенето остава дейност на председателя на клуба, за да могат децата да провеждат някаква нормална тренировъчна дейност. И в момента секторът е ограден отстрани с храсти и висока растителност, в която има насекоми, животни и не се знае при търсенето на уредите на какво ще попаднат състезателите – коментира Галя Николова и добавя – вече не знаем колко още можем да очакваме изграждането на комплекса за хвърляния, документацията за който отлежава за поредна година в Министерството на младежта и спорта.

Николай Стоев