Новини

Отворени врати обяви днес „Териториален държавен архив Плевен”

Днес „Териториален държавен архив Плевен” отбеляза своя професионален празник. 10 октомври беше обявен за ден на отворените врати, а в залата се събраха дарители, специалисти в областта на архивирането, бивши служители от Плевен, както и възпитаници на професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – специалност „екскурзовод”.

В словото си към присъстващите  Маринела Йорданова – началник на „Териториален държавен архив Плевен” изрази благодарността си към дарителите, които през последните години са обогатили фондовете и даде думата на младите приятели от гимназията, които бяха подготвили кратка анотация за дейността на архива в Плевен. И за разлика от предходни години посетителите бяха приятно изненадани, тъй като ги  посрещаха възпитаници на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов.

Като благодарност ръководоството на архива връчи на младежите грамоти. Маринела Йорданова направи кратки презентации на изложените архивни материали в залата и информация за дарителите.

Особен интерес предизвикаха документи,  отразяващи част от творческият път на Петко Попов – редактор на вестник „Северно ехо”, в частност неговото последно писмо до своите близки преди да изчезне безследно,

уникално дарение, получено безвъзмездно от Ели Трифонова – дъщеря на арх. Христо Ковачев – планове на Плевен от 1894 г.,

книгата на войниците на Южния фронт от Девета рота на IV-ти пехотен Плевенски полк за образуване на фонд за създаване на читалище в село Пелишат, в което да се увековечи паметта на падналите Пелишатски войници през Балканската и Общоевропейска война и материали, свързани с построяването на чешма-паметник за увековечаване на загиналите във войните през 1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г. жители от селото.

Николай Стоев