Новини

Руска вечер се проведе в  НЧ ”Зора -1990г.”село Победа

Срещата на приятели на Русия се проведе в своеобразната седмица на Русия, когато се отбелязва 12 юни – Националния празник на Руската федерация.

По този повод в народно читалище ”Зора -1990г.” с. Победа гостуваха  на тържеството бяха Пламен Александров – председател на Областния съвет на Национално Движение „Русофили” – Плевен  и Илиана Николаева – координатор на Движението за Община Долна Митрополия.

Участниците в срещата и гостите бяха посрещнати на фона на емблематичната руска песен „Подмосковные вечера”.

В лекционната зала на читалището бе подредена художествена и специализирана литература на руски език, грамофонни плочи на известни руски изпълнители, фотоизложба „Парк Кривякино” в гр. Воскресенск, картинна изложба „Третяковска галерия” и много традиционни руски сувенири и предмети. В непринуден разговор присъстващите споделиха свои спомени от срещи с руски групи и делегации, от запознанства и кореспонденции с „непознато другарче”. В празничната атмосфера се зароди идеята да се изгради Клуб „Приятели на Русия” в село Победа.

Така празника прерасна в учредително събрание  и Клуба беше създаден, а за негов председател единодушно беше избрана Емилия Русева – педагог със специалност Руска филология и ценител на руската култура.

Присъстващите изразиха желание да участват в мероприятията на Национално движение „Русофили”, като се отчита интереса на голям брой деца, които изучават руски език, пеят руски песни и танцуват руски танци.

Николай Стоев