Новини

ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ откри съболезнователен кът

Съболезнователен кът разкриха в родния град на академик Сетлин Русев. Всеки, който желае, може да посети едноименната галерия и да отдаде своята почит към големия творец и художник. Вратите на ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“  са отворени за всички граждани.

„България загуби един от големите  си будители. На този град  академик Русев остави сърце и обич чрез едно от най-големите дарения на 20-и век, огромна част от колекцията си от живопис, графика, скулптура, българско и световно изкуство в периода 17-и – 20-и век. Дарението е разположено в сграда, сама по себе си шедьовър, правейки тази галерия уникална и единствена. За нас беше празник, когато дарителят идваше в любимата си колекция“, каза директорът на галерията Мария Мескин.

Преди 34 години e създадена плевенската галерия. В нея са         изложени световноизвестни шедьоври, на които редица чуждестранни галерии и колекционери могат само да завидят. Те са дело на Пикасо, Шагал, Дали, Дега, Реноар, Гоя, Роден… Да, именно такъв дар е направил за своите съграждани талантливият български художник академик Светлин Русев.

420 творби са дарени на Община Плевен през 1984 година, но огромна част от тях  няма как да се покажат, заради липса на пространство. Подборът е направен лично от Светлин Русев, който освен художник е и експерт в изобразителното изкуство, разказва още Мария Мескин.

Валя Козовска