Новини

Георг Спартански: Емил Димитров заслужава да има паметник в Плевен

Стотици плевенчани и гости на града се събраха на площад „Възраждане“ за да отбележат 15 май. Едно от най-вълнуващите събития беше официалното откриване на паметника на  Емил Димитров в родния му град. Нетърпеливи граждани час по-рано бяха заели места в района на фигурата на великия певец и композитор, изработена от не по-малко талантливия наш художник и скулптор Константин Симеонов-Костика. За празничното настроениe допринесе и изпълнението на Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Кметът Георг Спартански благодари на автора на паметника и заяви, че Емил Димитров заслужава този паметник, като ръководството на Общината Плевен се опитва да бъде в тон с очакванията на гражданите. „Като всеки българин си спомням невероятните песни на Емил Димитров, с които взривяваше залите. Той е една легенда на българската и европейската естрада. Единственият българин, който е изправил многохилядна публика на крака в зала „Олимпия“ в Париж. Това е огромна чест и мечта на всеки изпълнител, а той правеше всичко това с лекота. Емил Димитров е една легенда на българската популярна музика, а ние плевналии сме горди, че той е наш съгражданин. Нямам любима негова песен, всички са ми любими.Чарът е в това, че всеки намира песен, която да му е най-близка до сърцето“, акцентира кметът Спартански. Той, заедно с Константин Симеонов-Костика и почетният гражданин на Плевен – актьорът Христо Домусчиев откриха паметника на Емил Димитгров, под звуците на песента „Моя страна, моя България“. Трогателно е да видиш как думите на тази песен запяха всички присъстващи на тържеството граждани и политици, деца и техните родители, баби и дядовци. По-възрастните с умиление си разказваха спомени от детството и младостта на певеца. Скулпторът Костика сподели, че е толкова развълнуван в този момент. За него тази творба е една от най-красивите му произведения, творена под звуците на песните на Емил Димитров. Повечето от присъстващите побързаха да се снимат пред паметника и заявяваха, че певецът заслужава да има монумент в родния си град.

Тържествата продължават, след обяд от 17 часа ще бъде открит „Пролетния салон“ в Арт център-Плевен. В експозицията участват творци от представителството на СБХ-Плевен. Вечерта ще има празничен концерт на площад „Възраждане“.

Валя Козовска