Новини

Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г. показват в Панорамата

Изложбата „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.” е посветена на 140 години от Освобождението на България. Тя е съвместен проект на посолството на Руската Федерация в България, Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен. Представените 11 литографии са част от личната колекция на посланика на Руската Федерация в България Н. Пр. Анатолий Анатолиевич Макаров, предоставени за временно експониране в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Н. Пр. А. А. Макаров присъства лично при откриването на изложбата.

В присъствието на кмета на Община Плевен Георг Спартански , заместник-председателя на ПП АБВ и Емилия Зорнишка – директор на Регионалния военноисторически музей-Плевен официално беше открита експозицията от литографии. От представените 11 творби – 4 са публикувани на страниците на „The Illustrated London News”, 3 в „Le Monde Illustre”, 2 в „The Graphic”, 1 в „The Pictorial World” и 1 в италианския печат.          

Сюжетите включват батални сцени с участие на руската армия, епизоди от военното ежедневие, моменти от контактите с местното население, портрети на руски командири, епизоди от дипломатическата борба за освобождението и независимостта на България, в това число подписване и обявяване на Санстефанския мирен договор. Литографиите са оригинални, публикувани в най-популярните и четени по това време британски  ежеседмичници: „The Illustrated London News”, „The Graphic”, „The Pictorial World” и френския „Le Monde Illustre”.  Аудиторията е огромна – цялата Британска империя, Северна Америка, Франция и френските колонии, както и много европейските държави, в които се получава чуждестранна преса. Седмичните списания са едни от най-популярните, имат огромен тираж, а сред сътрудниците са най-добрите за времето си художници, гравьори и кореспонденти.

 

Изложбата „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.” дава уникалната възможност да се види Руско-турската война 1877-1878 г. през погледа на Европа, такава каквато са я видели и отразили нейните съвременници на страниците на най-големите и най-четени илюстровани списания на 19-тото столетие. Любителите на уникални творби ще могат да посетят изложбата на литографии, която ще бъде отворена в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” до 26 април 2018 г.