Новини

Ивет Горанова е спортист на годината

Тазгодишната церемония за определяне на „Спортист на годината” преминава по-различно от предишните. Няма да има отбор на годината, а един от разделите вече не определя най-добрите до 16 години.11-членната комисия под председателството на Иван Кюлджийски – заместник – кмет „Младежки дейности, спорт и туризъм” на Община Плевен реши младежите и девойките старша възраст да бъдат включени с мъжете и жените в една обща номинация. Така през тази година се оказа, че 16-годишната Ивет Горанова събра най-много точки – 101 и изпревари останалите в десятката с близо 20 точки. За 2017 година бяха номинирани 67 състезатели, в 12 вида спорт и 10 треньори в 5 вида спорт.

Така състезателката на КБИ „Петромакс” – Плевен Ивет Горанова беше определена от комисията за Спортист на годината. Неин треньор е Ангел Ленков. Тя е първа на Националното първенство до 16 г. Първо място – Кумите + 59 кг. Джуниър, първо място – ката – жени, второ място на Световно първенство Кумите 59 кг в Испания, първо място на Европейското първенство в София, още две първи места на Международни турнири в Сърбия и Хърватска. Втори с 83 т. е Димитър Пенчев от спортен клуб по кик-бокс „Скорпион” и трети със 70 т. – Иван Мечков от боксов клуб „Спартак-Плевен”. Останалите спортисти в десятката са Иво Илиев – борба, Симонета Иванова – шахмат, Полина Макаева – лека атлетика, Иво Илиев – триатлон, Иван Димитров – таекуон-до, Александър Георгиев – бокс и Цветан Сирашки – борба.

Росица Денчева от тенис клуб „Плевен – 90” е първа в раздел „Млади таланти до 14 години”. Неин треньор е Ангел Ангелов. Росица е втора на Държавното първенство в зала 12 г., трета на Държавно лично първенство на открито, трето място на двойки на открито, първо място на Световно първенство в Хърватска до 10 г., първо място на Международен турнир в Добрич до 12 г., на същия турнир първо място на двойки. Втори в класацията е Радо Стойчев от плувен клуб „Инвиктус” – Плевен. Трета е Христея Нинова от спортен клуб по таекуон-до „Атила” – Плевен.

За треньор на годината беше определен Ангел Ленков, който успя да постигне големите успехи благодарение на престижните класирания на неговата възпитаничка Ивет Горанова. Той е треньор на Националния отбор по карате, който е донесъл 13 златни медала от национални първенства и купи. На Световните и Европейски първенства по Шотокан са завоювани два златни, два сребърни и пет бронзови медала.

За заслуги към автомобилния спорт Ивайло Пондев и Георги Тодоров получиха почетни грамоти от заместник – кмета на Община Плевен Иван Кюлджийски.

Николай Стоев