Новини

Представиха документален филм за 140- годишнина от Плевенската епопея

„Плевен: Краят на Войната. Началото на Европа” се нарича документалният филм, посветен на 140-ата годишнина от освобождението на Плевен. Той пресъздава  обсадата  на града  ни по време на Руско-турска война /1877-1878 г./  Неговата премиера беше в ХГ „Илия Бешков”, а студеното време не попречи на плевенчани да дойдат и да се срещнат с авторите на лентата.

Светлана Костадинова, началник на отдел „Връзки с обществеността и протокол” обясни, че продукцията е съвместен проект между Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп” – компанията, произвела някои от най-емблематичните презентационни филми за България. Костадинова представи гостите –  Степан Поляков, режисьор и сценарист на продукцията и Момчил Александров, главен оператор.

Поляков разказа, че освен игрални възстановки, във филма зрителите имат възможност да видят анимирани бойните действия ден по ден, анализи на стратегиите, на оръжията на воюващите страни, портрети на военачалниците…. Конкретно за  140-ата годишнина от Плевенската епопея,  продуцентската компания е поела разходите по снимките и до градове в чужбина, пряко свързани със събитията. Екипът е бил допуснат до дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, Високата порта в Истанбул, Шьонбрун във Виена… Сътрудниците на продукцията успяват да открият неизвестни подробности от османските архиви, а специалистите от Регионалния  военноисторически музей в Плевен предоставят уникалния си снимков архив от онези времена.

След прожекцията на  премиерата  в Плевен филмът ще бъде излъчен и по Българската национална телевизия. Той е част и от поредицата „Битките за Европа” – съвместен проект между продуцентската компания и БНТ.

Валя Козовска