Новини

Кампания за борба срещу насилието организират ученици и студенти от Плевен

По инициатива на ученици от 12-ти „г” клас, професия „Сътрудник социални дейности“ към Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен и студенти от специалност „Социални дейности“ от Медицински колеж към Медицински университет – Плевен съвместно с техните преподаватели се провеждат мероприятия посветени на Международната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“. В дните между 25 ноември и 10 декември са организирани различни инициативи, с които се цели да се заостри вниманието на всички за борба срещу насилието във всичките му форми – поясни за радио „Плевен” доц. Искра Петкова – преподавател в плевенския Медицински колеж.

Първата изява беше организирана на 27 ноември  с шествие под мотото „Не на насилието!“ Учениците и студентите отправиха своите послания: „Нека заедно да се изправим срещу насилието!“ и „Нека защитим правото на всеки за живот без насилие!“.

Шествието премина с плакати от площад „Стефан Стамболов” до центъра на Плевен и въпреки валежа и неблагоприятните условия за провеждането му, младите хора успяха да покажат на минаващите по пешеходната зона какво е важно в съвременните условия и ги призоваха да бъдат непримирими към насилието. А днес, от 10 ч. в зала 404 на Медицински университет – Плевен учениците и студентите, под ръководството на своите преподаватели се събраха, за да работят съвместно в ателие „Да поговорим за насилието и да подкрепим живота“. Под ръководството на преподавателите бяха организирани и проведени ситуации и взаимодействия, при които участниците активно използваха усвоените знания и обогатиха личния си опит и професионални компетентности. В залата пристигнаха и представители на Младежкия червен кръст – Плевен, които се присъединиха към ателието и раздадоха информационни материали и презервативи на учениците и студентите. Директорът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на жени и деца, преживели насилие Диана Димитрова с кратка презентация запозна участниците в ателието със спецификата на социалната услуга. А първата организирана ситуация в рамките на ателието бе посветена на Международния ден за борба със СПИН.