Монографията на Лалка Павлова „Българският космос в трилогията „Балкани” на Яна Язова” ще бъде представена в Плевен. Събитието ще се проведе на 11 май от 16.30 часа в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”. Водещ ще бъде Галина Генкова, участие ще вземат ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”. Книгата на авторката, председател на плевенското дружество на писателите, е издание на „Български писатели”, а рецензент е литературоведът Петър Величков.Инициативата се организира от Община Плевен и Национална библиотека „Св.Св.Кирил и Методий”.
Подобни новини
„Бог напред, вие след него и здраве” пожелава на всички 100 годишната баба Станка
100 години навърши Станка Кирякова от Плевен.По повод юбилея тя беше посетена от заместник-кмета Дамянка Владимирова, която й подари букет и й връчи 500 лв. съгласно решение на Общинския съвет-Плевен, съобщи пресцентърът на общината. Баба Станка има две дъщери и един внук, за чиито грижи е много благодарна.
Тя започва деня си с кафе, понякога пие по чаша бира или малко червено вино. Движи се сама, няма сериозни заболявания или оплаквания. Голямата й страст са цветята, в които е потънал балконът на дома й. Паметта й е съхранена и обича да разказва сериалите, които гледа по телевизията.
Подменят водопровод до бл. 329 в „Дружба“
Поради извършване на ремонтни дейности по подмяна на водопродната мрежа до блок 329 в комплекс „Дружба”, от днес- 17 юли до 20 юли 2019 г. ще бъде затруднено придвижването на МПС в участъка. Нарушения във водоподаването за днес не се очакват, но в случай на промяна на ситуацията, „ВиК”- Плевен ще ви информира. „Водоснабдяване и […]
Тайната на вкусното готвене е страст и сърце
За да стане яденето вкусно, то трябва да се приготви със страст и сърце. Така обяснява силата на своя талант Клаудио Палиузо – италианец, мастър-шеф, член на F.I.C. Federazione Italiana Cuochi, Eurotoques Italia – Ireland – Germany – Sweden, Accademia Italiana Gastronimia Storica A.I.G.S, Universtа Magna Carta ristorazione eccellente (Universitа popolare) Introduction. В „Юроток” е доживотен член. Когато попиташ Клаудио какво е мястото му в организацията, той с гордост отговаря, че на върха й стоят двама, които, по неговите думи, са с ранг на папата, а отдолу са апостолите – хората, които са техни ученици и са овладяли опита и знанията им. А те са само 25-ма и Клаудио Палиузо е един от тях. Организацията обединява близо 2 000 души – обучаващи се, готвачи, помощник-готвачи, главни готвачи. Позицията на Клаудио му дава възможност да организира работата в едни от най-елитните хотели и туристически обекти в света. А когато го попиташ откъде идва страстта към готвенето, той обяснява всичко с произхода си – италианското семейство, в което присъства голяма маса, приготвянето на различни ястия от майката, край която се въртгят и децата. Роден е през 1956 г. в немската част на Швейцария в семейство на италиански емигранти. След завършване на средното си образование, е показал много добри умения в предпечатната подготовка и в печата. Но баща му, калабриец, е настоявал да се занимава с професия, която би му дала сигурен доход. Така Клаудио попада в оръжеен завод за производство на танкове, но след три месеца му казват, че не става за тази работа. Тогава роднина по линия на майка му отвежда 16-17-годишния юноша в Австрия, където има малък хотел. Забелязва, че младежът проявява интерес към кухнята и му казва: „Искаш ли да учиш? Не съм ти баща и не мога нито да ти се сърдя, нито да те наказвам. Ако решиш да учиш, ще те издържам, но ако се провалиш, ще те убия!”. Така шеговито коментира началото на кариерата си като готвач Клаудио.