Пратеник на Папата идва за празника на католическата църква

   С  концерт от цикъла „Музика сакра” започват тържествата по повод  храмовия празник на католическата  църквата „Дева Мария от Фатима”, съобщи  отец Ярослав Барткиевич. На 13 май от 19 часа Плевенската филхармония, заедно с общински хор „Гена Димитрова”, ще изпълнят  „Меса ди Глория” от Джакомо Пучини. Произведението ще бъде представено под диригентската палка на Деян Павлов със солисти Любомир Дяковски – тенор и Валери Цолов-бас. Концертът е съвместен проект на Католическата църква , Община Плевен и Плевенска филхармония и ще е в чест на Дева Мария от Фатима.

На 14 май ще се състои тържественото честване на храмовия празник и обявяването на католическата църква в Плевен за първо светилище в Северната епархия.

Специален гост на тържествата ще бъде пратеникът на Папа Франциск – архиепископ Пиеро Марини, който е председател на Папския комитет по „Международни евхаристични конгреси”. Той е бил 20 години Главен церемониер на Папите – Йона Павел II,  Бенедикт XVIи сега на Папа Франциск.  Неговото присъствие е изключително ценно за католическата общност в нашия град и има символично значение за България.