Да си спомним за Гена

   На 6 май се навършват 75 години от рождението на голямата и незабравима оперна прима Гена Димитрова. С различни инициативи в Плевен тази седмица ще бъде отбелязана годишнината.

Първата изява ще се проведе на 4 май  от 16.30 часа в РБ „Христо Смирненски”. В изложба от фотоси, предмети, книги и плочи, ще бъде показан част от артистичния живот на талантливата певица, прославила Плевен и България по световните сцени. В експозицията са представени материали от библиотеката, както и снимки и вещи от личния архив на Свобода Гюрова, приятелка на Гена Димитрова. По късно, от 17 часа, ще започне честването по повод годишнината от рождението на певицата. Предвидена е и прожекция на документалния филм на Дочо Боджаков „Гена –живот в образи”.

Следващата голяма инициатива ще бъде организира на 11 май  в читалище „Съгласие 1869”. В нея ще участва Общинският хор, носещ името на Гена Димитрова. По време на творческата среща ще бъде представен филма „Обич за Гена”  с автори Димитър Сотиров и Милена Стойкова.