Днес се провеждат национално външно оценяване за седми клас по Български език и литература и първи държавен зрелостен изпит по БЕЛ за учениците от 12-ти клас през учебната 2014/2015 година. В 75 училища в Плевенска област днес от 10.00 часа започна националното външно оценяване, като се очаква на него да се явят 2 021 ученици. В пет учебни заведения ще бъде удължено работното време за ученици със специално образователни потребности.
Подобни новини
В зала „Емил Димитров“ тази вечер ще оживеят струните
Екипът на Сдружение „Изкуството до мен“ организира благотворителен концерт-спектакъл, наречен „Живи струни“. Инициативата е в подкрепа на Международен фестивал на китарата Плевен 2018. Изявата е със специалното участие на Цветан Недялков – китара, преподавател в НМА „Панчо Владигеров“ – София. На сцената ще се представят още и носители на различни музикални награди от международнии конкурси […]
Тестът по биология в Медицинския е в петък
Общо 195 кандидат-студенти ще се явят на 25 юли на теста по биология за бакалавърските специалности във Факултетите по „Обществено здраве”, „Здравни грижи”и в Медицинския колеж. Това информират от пресцентъра на Медицинския университет в Плевен.
Тайната на вкусното готвене е страст и сърце
За да стане яденето вкусно, то трябва да се приготви със страст и сърце. Така обяснява силата на своя талант Клаудио Палиузо – италианец, мастър-шеф, член на F.I.C. Federazione Italiana Cuochi, Eurotoques Italia – Ireland – Germany – Sweden, Accademia Italiana Gastronimia Storica A.I.G.S, Universtа Magna Carta ristorazione eccellente (Universitа popolare) Introduction. В „Юроток” е доживотен член. Когато попиташ Клаудио какво е мястото му в организацията, той с гордост отговаря, че на върха й стоят двама, които, по неговите думи, са с ранг на папата, а отдолу са апостолите – хората, които са техни ученици и са овладяли опита и знанията им. А те са само 25-ма и Клаудио Палиузо е един от тях. Организацията обединява близо 2 000 души – обучаващи се, готвачи, помощник-готвачи, главни готвачи. Позицията на Клаудио му дава възможност да организира работата в едни от най-елитните хотели и туристически обекти в света. А когато го попиташ откъде идва страстта към готвенето, той обяснява всичко с произхода си – италианското семейство, в което присъства голяма маса, приготвянето на различни ястия от майката, край която се въртгят и децата. Роден е през 1956 г. в немската част на Швейцария в семейство на италиански емигранти. След завършване на средното си образование, е показал много добри умения в предпечатната подготовка и в печата. Но баща му, калабриец, е настоявал да се занимава с професия, която би му дала сигурен доход. Така Клаудио попада в оръжеен завод за производство на танкове, но след три месеца му казват, че не става за тази работа. Тогава роднина по линия на майка му отвежда 16-17-годишния юноша в Австрия, където има малък хотел. Забелязва, че младежът проявява интерес към кухнята и му казва: „Искаш ли да учиш? Не съм ти баща и не мога нито да ти се сърдя, нито да те наказвам. Ако решиш да учиш, ще те издържам, но ако се провалиш, ще те убия!”. Така шеговито коментира началото на кариерата си като готвач Клаудио.


