Новини

За Деня на храбростта в Плевен осветиха икона на св. Георги

По повод Деня на храбростта и на Българската армия – 6май днес беше осветена иконата на Свети Георги Победоносец, покровител на град Плевен. С благословията на Българската православна църква на 15 май 2015 г. Плевенският митрополит Игнатий обяви светеца за закрилник на града ни. По поръчка на Община Плевен  иконописецът Красимир Ташев нарисува икона на светията . Малко преди 10 часа днес в храм „Свети Николай”, в присъствието на ръководствата на Община Плевен и на Плевенския гарнизон, чийто закрилник като част от Българската армия също е Свети Георги Победоносец, иконата беше осветена.

След ритуала тя беше занесена от плевенски свещеници и официални лица, пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия. Там се проведевоенен ритуал, молебен за здраве, награждаване на военнослужещи, цивилни служители и представители на военно-патриотичните организации по повод 6 май-Деня на храбростта и на Българската армия.

Иконата ще се съхранява в сградата на общинската администрация и ще бъде изнасяна по време на тържествени шествия и на ритуалите, посветени на Празника на града 15 май, когато по традиция се отслужват водосвети за здравето и благоденствието на плевенските граждани, съобщиха от Община Плевен.