Новини

Плевенските писатели връчиха годишните си награди

Дружеството на писателите в Плевен връчи годишните си литературни награди „Александър Муратов“ на церемония в Художествена галерия дарение „Колекция Светлин Русев“. Заради пандемията писателите повече от година не се бяха събирали в галерията, където преди това всеки четвъртък правеха литературни четения. Пак заради коронавируса и сега не всички членове на дружеството можеха да присъстват, тъй като за вход се изискваше или зелен сертификат или PСR тест. Не всички от наградените успяха и да дойдат по същата причина. Голямата награда за цялостно творчество журито с председател Таня Любенова присъди посмъртно на поета Димитър Цанов, напуснал ни преди пет години. Наградата за поезия отиде при Здравка Шейретова за стихосбирката й „Ден за обичане“,

за проза я получи Иглика Нинова за „Новите дрехи на Пепеляшка“,

за литературна критика – на Лалка Павлова за „Белези от огъня на Словото“,

за мемоарна литература – Гергина Давидова за „На залеза жарта ме топли“, а за детско творчество – Витка Витанова за „Вълшебният чадър“.

Наградите за 2021 година се дават за книги, издадени през 2020 година. На церемонията бе представен и новият брой на алманах „Мизия“, който миналата година не излезе заради пандемията. Изданието сега компенсира с четива за 2020 и 2021 година.