Владислав Николов, народен представител от ГЕРБ – Плевен в 43 Народно събрание: Актуализацията на бюджета бе заложена още с приемането на бюджет 2014

 Господин Николов, като член на временната бюджетна комисия в 43 Народно събрание, Вие изразихте категорична позиция в подкрепа на необходимостта от актуализация на бюджета. Какви са прогнозите Ви за дефицит в края на годината?

– До 3,7% от прогнозния брутен вътрешен продукт, или 2 милиарда 992,7 милиона – такъв ще е дефицитът на касова основа. Затова е необходимо допълнително дългово финансиране в размер на 4,5 милиарда лева. В него се включва и предоставяне на заем на фонда за гарантиране на влоговете в банките и ликвидна подкрепа за банки в размер до 2,9 милиарда. Тези мерки ще доведат до нарастване на държавния дълг до края на годината до 22,5 милиарда или 28,4% от прогнозния БВП. Към октомври по предварителни данни дефицитът по Консолидираната фискална програма  е 1милиард и 775 милиона. Трябва са се знае, че традиционно в последните месеци на годината той е по-голям поради сезонни, бюджетни и други фактори. Това, естествено, ще доведе до доста по-голям очертаващ се дефицит към края на годината. Ето защо основен и единствен мотив за актуализация на републиканския бюджет е обективната невъзможност да бъдат постигнати заложените в държавния бюджет фискални цели.