Новини

В Плевенската панорама показват изложба за Овечкин

Ценна изложба по повод 90 години от рождението на големия руски художник Николай Овечкин – автор и ръководител на художественото изпълнение на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, бе открита днес в залите на художествения музей и символ на Плевен. Изложбата представя  фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на Овечкин, предоставени от фонда на Новочеркаския музей за история на Донското казачество. Гостуването на експозицията е по случай 10 декември – Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

dav

Изложбата „90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин” бе открита официално в присъствието на много гости, сред тях и гостуващите в Плевен чуждестранните делегации от Ростов на Дон /Русия/, Плоцк /Полша/ и Браила /Румъния/. Общински съвет – Плевен бе представен от неговия председател Мартин Митев. За приноса на Н. Овечкин при създаването на паметника и неговото значение за Плевен и България говориха кметът на Община Плевен Георг Спартански и директорът на Панорамата Емилия Зорнишка. Интересни спомени за срещите с художника и удостояването му със званието „Почетен гражданин на Плевен“ разказа бившият кмет на града по време на строителството на паметника – Андрей Романов. Гости на церемонията бяха също бившият кмет на града Румен Петков и княз Никита Лобанов – Ростовски. Княз Ростовски добави към свое предишно голямо дарение на Регионалния военноисторически музей още четири ценни литографии от 19 век, свързани с исторически събития от Руско-турската война от 1877-1878 г. и с подписване договора за Освобождението на България. Изненада поднесе и плевенският скулптор Иван Атанасов, който подари на Панорамата изработения от него бюст на Николай Овечкин.

В изложбата „90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин” посетителите имат възможност да видят общо 89 фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на Н. Овечкин, като освен ескизи и етюди от Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” са показани и етюди и портрети от Диорамата „Въстанието на казаците-бедняци в Сечта през 1768 г.“ и от други диорами, рисувани от Овечкин. Представени са и оригинални палитра, четки, маслени бои, въглен за рисуване, парче от лененото платно преди да се грундира, албуми със скици на Н. Овечкин и други, от фонда на Регионалния военноисторически музей в Плевен. Така на практика всеки може да стане свидетел на част от процеса по създаването на шедьовъра на баталната живопис Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Изложбата ще остане в Плевен в рамките на един месец.

sdr

 Н. В. Овечкин е роден на 4 май 1929 г. в гр. Новошахтинск, Ростовска област, Руска федерация. Автор е на художествения проект и ръководител на колектива от 13 художници, изписали платната в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, за което е награден с орден „Народна Република България“ I степен и удостоен със званието „Почетен гражданин на град Плевен“.

Идеята за увековечаване на събитията от Руско-турската война 1877-1878 г. се появява през 60-те години на XX в. като предложение за изграждане на Панорама на връх Шипка. Поради наличието на величествен монумент и редица паметници на връх Шипка, се взема решение Панорамата да бъде изградена край Плевен, на бившето бойно поле, в чест на 100-годишнината от Освобождението на града.  През есента на 1976 г. Н. Овечкин пристига в Плевен с още трима художници от Ростов на Дон. Много добре запознат с Руско-турската война 1877-1878 г. и подробностите за битката при Плевен, той е убеден, че Панорамата трябва да отрази третия щурм за Плевен, а диорамата – предаващия се в плен Осман паша на моста при р. Вит. Заедно с български архитекти и музейни специалисти, посещават всички места на паметта край Плевен, за да изберат място за построяване. Така се приема предложението на Овечкин Панорамата да се издигне на хълма до редут Кованлък, на мястото, където се водят най-ожесточените боеве по време на третия щурм за Плевен на 11 – 12 септември 1877 г.

Следва утвърждаване на Комитет за изграждане на Панорамата и оперативен щаб, открита е и банкова сметка, по която се набират средства. На 19 януари 1977 г. е направена и първата копка. Н. Овечкин подготвя ескизите на отделните живописни елементи, като окончателното им оформяне завършва в Плевен. Комисия от известни български художници и историци, начело със зам.-председателя на СБХ тогава Дечко Узунов, единодушно ги приема. На 28 юли 1977 г. в Плевен пристига групата съветски художници водена от Н. В. Овечкин. В състава влизат: А. М. Чернишов, М. А. Ананиев, И. С. Кабанов, А. В. Троценко, В. П. Есаулов – баща, В. Б. Таутиев, Ю. Ф. Усипенко, В. Н. Лемешев, В. Н. Шчербаков, Г. В. Есаулов – син. В творческия колектив са включени и плевенските художници Христо Бояджиев и Дионисий Дончев. В края на юли 1977 г. започва монтирането на платното в панорамна зала. То е изтъкано от лен, дълго е 115 м, широко 15 м и пристига в метална капсула от текстилния комбинат в гр. Сурск, Пензенска област. На 29 август 1977 г. се полага първата четка върху панорамното платно. Така, в резултат на денонощна работа, само за 101 дни упорит труд /от 29 август до 7 декември/ художниците са готови. На 10 декември 1977 г., в деня на честването на 100-годишнината на освобождението на Плевен, Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” е тържествено открита.