Новини

Диво прасе с АЧС застреляно край Николаево

Нов случай на африканска чума по свинете е регистриран в Плевенско. На 21 ноември е обявено първично възникване на болестта при изследване на проба, взета от застреляно диво прасе в района на ловната дружина на село Николаево. Определена е  зона от 200 кв. км. около констатирания случай и са взети ограничителни мерки спрямо движението на свине в Плевенска област, съобщи д-р Иван Йорданов, директор на плевенския клон на Българската агенция за безопасност на храните. На 22 ноември директорът на Регионална дирекция на горите-Ловеч, е издал заповед за допълнителни мерки за ликвидиране на заболяването в тази зона, които в момента се изпълняват.

Продължават и проверките в селищата в обособените 20-километрови зони около индустриалните свинекомплекси, където е извършено доброволно клане в личните стопанства. Установено е нарушение в село Ясен, край което е една от големите ферми в областта – в Дисевица. В личното стопанство на жител от селото са открити три прасета, съставен му е акт и е издадено предписание да ги унищожи. Ако той сам не направи това, утре животните му ще бъдат евтаназирани и загробени. В тази връзка са издадени предписания и към всички общински кметове, в селищата, където досега не се е налагало да има площадки за загробване на заразени свине, до края на годината да определят места за това и да ги узаконят съгласно изискванията на Регионалната инспекция по околната среда и водите.

На поредното заседание на Областната епизоотична комисия д-р Йорданов се обърна към представителите на общините да призоват собствениците на лични стопанства да не прибързват да си вземат нови прасета за отглеждане, тъй като това неминуемо ще доведе до възникване на нови случаи на чума и ще отложи във времето циркулацията на вируса и нормализиране на обстановката като цяло. В момента предстои да се приеме наредба, с която да се установят ветеринарно-санитарни изисквания към личните стопанства за отглеждане на свине. С нея ще бъдат създадени критерии, по които ще се извършва регистрацията на тези стопанства.

Свилен Димитров