Един от най-успешните проекти на висшето учебно заведение през последните години е този за „Развитие на научноизследователска, развойна и обучителна дейност в Медицински университет – Плевен чрез закупуване на високотехнологично оборудване за роботизирана хирургия”, каза на заключителна пресконференция днес ректорът проф. Славчо Томов. Той беше категоричен, че след този проект работата продължава в няколко направления, като научно-изследователската дейност ще бъде най-важната.
Подобни новини
Редовна и извънредна сесия ще има Общинският съвет тази седмица
Редовната сесия на Общинския съвет за този месец ще се проведе на 27 февруари (четвъртък) от 09.00 часа в Конферентната зала на Община Плевен в сграда „Гена Димитрова”, при предварителен дневен ред от 32 точки. Кметът Георг Спартански внася предложения за изменение и допълнение в три наредби на Общинския съвет: Наредба № 17 за определянето […]
Тайната на вкусното готвене е страст и сърце
За да стане яденето вкусно, то трябва да се приготви със страст и сърце. Така обяснява силата на своя талант Клаудио Палиузо – италианец, мастър-шеф, член на F.I.C. Federazione Italiana Cuochi, Eurotoques Italia – Ireland – Germany – Sweden, Accademia Italiana Gastronimia Storica A.I.G.S, Universtа Magna Carta ristorazione eccellente (Universitа popolare) Introduction. В „Юроток” е доживотен член. Когато попиташ Клаудио какво е мястото му в организацията, той с гордост отговаря, че на върха й стоят двама, които, по неговите думи, са с ранг на папата, а отдолу са апостолите – хората, които са техни ученици и са овладяли опита и знанията им. А те са само 25-ма и Клаудио Палиузо е един от тях. Организацията обединява близо 2 000 души – обучаващи се, готвачи, помощник-готвачи, главни готвачи. Позицията на Клаудио му дава възможност да организира работата в едни от най-елитните хотели и туристически обекти в света. А когато го попиташ откъде идва страстта към готвенето, той обяснява всичко с произхода си – италианското семейство, в което присъства голяма маса, приготвянето на различни ястия от майката, край която се въртгят и децата. Роден е през 1956 г. в немската част на Швейцария в семейство на италиански емигранти. След завършване на средното си образование, е показал много добри умения в предпечатната подготовка и в печата. Но баща му, калабриец, е настоявал да се занимава с професия, която би му дала сигурен доход. Така Клаудио попада в оръжеен завод за производство на танкове, но след три месеца му казват, че не става за тази работа. Тогава роднина по линия на майка му отвежда 16-17-годишния юноша в Австрия, където има малък хотел. Забелязва, че младежът проявява интерес към кухнята и му казва: „Искаш ли да учиш? Не съм ти баща и не мога нито да ти се сърдя, нито да те наказвам. Ако решиш да учиш, ще те издържам, но ако се провалиш, ще те убия!”. Така шеговито коментира началото на кариерата си като готвач Клаудио.
Само три шестици в изпита по химия в Медицинския
Само три шестици има тази година на изпита по химия за специалността „Медицина”. Това показват резултатите в МУ-Плевен. Най-голям е броят на тройките – 119, следван от добрите оценки, които са 75.
Двойки са получили 43-ма от кандидат-студентите, а тези с много добра оценка са 22-ма. Тази година на конкурсния изпит по химия във висшето училище са се явили 262 кандидати, а броят на неявилите се е 124.