Новини

Изложба по проект „Аз съм Българка!“ гостува в Панорамата

 

Тя се организира във връзка с Празника на Плевен 15 май и Европейската инициатива „Нощ в музея” 2019 – информира Емилия Зорнишка – директор на Регионалния военноисторически музей – Плевен  Автор на изложбата е фотографът Радослав Първанов. Официалното представяне на идеята пред публиката в Плевен ще се състои в навечерието на празника на града, а един от поводите е Европейската нощ на музеите. Изложбата ще остане в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ един месец. Снимките представени в изложбата „Аз съм Българка!“, заснети пред историческите символи на Плевен и знакови обекти в града, са втора част на авторския проект, заснета през 2018 г., която доразвива общата концепция на проекта. Родолюбивата идея завладява младия автор още в края на 2014 година, когато прави фотосесия с носия на първия си модел в Старинния Пловдив. Цялата 2016 година той посвещава на заснемането на сюжетите от първата част на проекта си. Целта на „Аз съм Българка!“ е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на Българката и България чрез сюжетите, които заснема в различни кътчета на Родината ни. Авторът специално изписва Българка с главно „Б”. Тезата на автора на изложбата е, че „Фолклорните модели са одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор. Облекли старинни български носии и заснети на фона на знакови родни исторически, културни или природни забележителности, те са млади и горди българки с мисия”.

През 2018 г. изложбата е представена извън пределите на страната, за да вземе участие в четвъртото издание на събора на сънародниците ни в чужбина „На мегдана на другата България“ и Седмицата на фотографията в Милано. Но замисълът на ентусиазирания творец да реализира пълна картина на родината чрез красивия иконичен образ на младата българка не може да бъде изпълнен със заснемането само на 20 момичета и 50 популярни места в страната. Затова в края на 2017 година фотографът планира снимки за цялата 2018 година, като едновременно с това продължава да представя изключително успешната първа част от Национален проект „Аз съм Българка!“. Изложбата включва 28 табла със снимки със сюжетите от втората част по проекта и снимки от представянето на проекта. Създаден е филм, пренасящ зрителите в деня и часа на мястото на снимките, като привилегията да видят 20-минутната лента имат единствено посетителите на изложбите. Авторът прави своя подарък с този жест като довършителен щрих в разказа за историята на това патриотично начинание на група млади българи, посветили се на опазването и популяризирането на  традициите ни и богатото ни духовно наследство.

Авторът Радослав Първанов, участниците и домакините от Регионален военноисторически музей Плевен, ви очакват на 10 май от 17.00 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877“ на официалната премиера на втората част от Национален проект „Аз съм Българка!“.