Новини

С декларация пчеларите ще искат строги наказания и санкции при отравяния на пчели

Пред сградата на Областната администрация в Плевен стотина пчелари се събраха, за да изразят протеста си срещу отравянето на кошери от недобросъвестни земеделски производители, които са извършвали обработка на площи, без да предупредят за това.

Протестът се проведе под мотото „Да спасим пчелите и пчеларите”. Хора от Плевенска област и от различни райони на страната изразиха тревогата си от големите загуби на пчели и цели пчелни семейства.

Те приеха декларация до Министерството на земеделието и до Българската асоциация по безопасност на храните за спешни мерки срещу действията на земеделски производители, които нанасят щети на пчеларството. В  декларацията са записани искания, подкрепени с подписка, която ще бъде внесена на консултативен съвет по пчеларството, който се свиква спешно на 8 май от земеделския министър – обяви пред присъстващите доц. Юлиян Станчев – областен председател на Пчеларския съюз в Плевен.

На първо място пчеларите искат  отравянето на пчели да се приеме за престъпление и да се включи в Наказателния Кодекс, да се завишат глобите при установяване на нарушения на Закона за зашита на растенията, Закона за пчеларството, Наредба 13. Те ще настояват да се отнема правото на субсидия на земеделски стопани при установяване на отравяния на пчели, както и да се конфискува в полза на държавата земеделската техника, с която е извършено отравянето на пчели. При повторни отравяния на пчели да се отнема правото за упражняване на земеделска дейност за определен период или завинаги, настояват с декларацията си пчеларите.

Михаил Михайлов – председател на Обединения пчеларски съюз в България също присъства на протеста. Той каза за Радио 1 Плевен, че вече се вижда някаква светлина за решаването на проблема, тъй като той е поставен сериозно в консултативния съвет към Министерството на земеделието. В него лидерът на пчеларите също е член, там има представители от различни сектори на земеделието и Михаил Михайлов е убеден, че е крайно време да бъде чут гласът на пчеларите за този сериозен проблем.

Николай Стоев