Новини

Програма за Празника на Плевен 15 май

С Национална кръгла маса започва програмата за Празника на Плевен – 15 май. Тя ще бъде открита в 11 часа в Регионалния исторически музей, поводът е 150-ата годишнина от основаването на първия Вътрешен революционен комитет от Левски, което Апостолът прави именно в нашия град. Научен ръководител на форума ще е професор Пламен Митев, а основен докладчик – акад.  Константин Косев. В 16,30 часа в музея ще бъде открита и изложбата „С духа на Апостола”, която включва оригинални експонати от дейността на Васил Левски от експозициите на пет български музея.

Плевенският художник  Стилиян Атанасов ще открие изложба живопис на 9 май в 18 часа в Арт център-Плевен.

Празничното шествие и представяне на участниците в Третия национален студентски фестивал на медицинските университети е насрочено за 10 май от 18,30 часа на площад „Възраждане“. От 20 часа пък там ще се изявят два народни ансамбъла – Северняшкия „Иван Вълев“ и „Тракия“. Денят ще завърши в 22 часа със светлинно шоу пред Мавзолея. Поводът е 45-а годишнина на Медицински университет – Плевен.

На 11 май музеите и галериите в града ще се включат в традиционната Нощ в музеите. Същия ден на пл. „Възраждане” в 20.30 часа ще започне концертът на група „Мери бойс бенд”.

На 12 май от 20,30 часа актьорите от  ДКТ „Иван Радоев” ще излязат на площад „Възраждане“, за да представят специалния си спектакъл под мотото „Актьорите на Плевен”.

На 13 май, от 18 часа в ХГ „Дарение Светлин Русев” ще бъде открита нова постоянна експозиция, която ще е от керамика. Дарението е предоставено на покойния акадамик Русев от семейство Манолеви преди десет години. От 20.30 часа на пл. „Възраждане” е концертът на инструментален квартет „Дестини”.

На 14 май е официално ще получат наградите си децата от Арт школа „Колорит” от участията им в национални и международни конкурси. Церемонията е от 18 часа в Арт център – Плевен. От 20.30 ч. на пл. „Възраждане” е концертът на Рут Колева.

На 15 май програмата ще започне  с Празнично шествие, което ще тръгне в 10.30 ч. от пл. „Стефан Стамболов” и ще премине през централната пешеходна зона до пл. „Възраждане”. Там, в 11 часа ще започне тържествения  ритуал. Веднага след него започва концерт с участието на танцова група „Северно сияние” – Ростов на Дон, Общински хор „Гена Димитрова” и вокална група „Арлекино” при читалище „Съгласие”. В 12.30 часа, в РИМ – Плевен, ще бъде открита фотоизложба „Ростов днес” и изложба „55 години Плевен – Ростов на Дон”. Празничния концерт на група „Тейкинг хийт“” е от 20 ч. на пл. „Възраждане”, а в 21.30 ч. на сцената ще се качи и група „Легендите”. Празничните фойерверки започват в 23 часа.