Новини

На Цветница  католическата общност  отбелязва Световен ден на младежта

Католиците от Плевен ще посрещнат Цветница  с обновен  храм.  Ден преди празника  приключи ремонтът в епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“.

 

В олтарното пространство  са поставени  нови плочки и стъпала, стените са боядисани с  нов цвят.

Монтиран е и нов кръст-икона, който ще бъде осветен. Изработката е на художника  Атанас  Атанасов, автор на стенописите и иконите в храма.

 

Всички са в очакване на  Палмова неделя, която тази година се отбелязва на  21 април.  Това е денят, в който  хората   влизат  с върбови клонки в храма. Литургията започва в 11 часа пред църквата,  след благославянето на клонките  с тържествено шествие,  всички влизат  вътре. После клонките се занасят вкъщи и се съхраняват до  Пепеляна сряда на следващата година,  обяснява отец Венци Николов. На този ден католическата църква отбелязва Световния ден на младежта. През 2021 година  предстои Световната среща на Папата с младежите  в Лисабон / Португалия/. Негово Светейшество Папа Франциск ще осъществи апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май 2019 г., където ще посети градовете София и Раковски. Католическата общност от Плевен  се подготвя за това посещение. Представителна група ще присъства на Литургията  в София, а младежи ще посетят църквата в Раковски.

Валя Козовска