Новини

Подписан е договорът за изграждане на мрежа за безплатен безжичен интернет на публични места в Плевен

На 5 април 2019 г. беше подписан официално договорът за доставка на оборудване и изграждане на безжична /WiFi/ мрежа на територията на гр. Плевен между ръководството на Община Плевен и фирмата изпълнител, съобщава пресцентърът на общинската администрация. Това става, след като Общината кандидатства в инициативата за безплатен безжичен интернет на публични места в Европейския съюз WiFi4EU и спечели ваучер, който предоставя фиксирана сума от 15 000 евро.

Устройствата ще бъдат разположени в 10 точки в града, като изискването е да са на открити обществени пространства. Безплатен високоскоростен безжичен интернет ще има в зоната на Градската градина, около Водната каскада, на площад „Стефан Стамболов” около ДКТ „Иван Радоев”, в Къща музей „Цар Освободител Александър II”, секторите за тръгване на Автогарата, Гаровата градинка пред МОЛ-а. Доставеното и монтирано оборудване и мрежата ще бъдат поддържани съгласно предложения от фирмата изпълнител срок за гаранционна поддръжка от 36 месеца. Следващата стъпка е регистрация на договора в сайта на платформата, след което може да започне реалното изграждане на мрежата. Намеренията на ръководството на Община Плевен са безплатен високоскоростен безжичен интернет в определените зони да има още преди празника на Плевен – 15 май.

Целта на инициативата WiFi4EU е не само да има свързаност на отделните хора, но и да помогне за културния и исторически обмен на информация. Всички регистрирани общини в платформата ще станат част от една общност и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта. Голямата цел на ЕС е чрез подобряването на интернет връзката да стимулира услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания.