Новини

Ангелогласни изпълнители на народна музика зарадваха предколедно плевенчани

Още като видиш Гергана Димитрова и Костадин Генчев, веднага забравяш, че те са част от световната слава на България, че са постигнали много с тяхното изкуство и са разнесли славата на България в много страни по света. А може би защото Гергана е плевенчанка и дъщеря на един от известните изпълнители на Северняшкия ансамбъл Димитър Димитров. Те казват, че Плевен е една дестинация, където хората са отворени към народната песен и към това изкуство.Чест и гордост е за двамата да излязат пред българска публика и поканата на Община Плевен да изнесат концерт просто много ги е изненадала и им е доставила голяма радост. А за Гергана първите стъпки в народната песен и изпълнение на народна музика започват в Плевен. Израстнала в семейство на творци, свързани с дейността на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, тя продължава традицията, завършва музикалното училище, свири на гъдулка, а след това пее в „Мистерията на българските гласове”.

Съдбата я свързва с кавалджията Костадин Генчев и двамата ръка за ръка започват турнета, работа по различни проекти. През 2013 година издава дебютен албум със заглавие „През очите на слънцето“ под артистичния псевдоним Белонога. А на въпрос защо такъв псевдоним, Гергана обяснява, че е била вдъхновена от произведението „Изворът на Белоногата” и качествата на героинята – носител на красотата, на традициите, на всичко българско.

Така в празничната вечер ангелогласната Гергана се изправи на сцената на театъра в Плевен, а песента „Заблеяло ми агънце” просто се вля в душите и сърцата на присъстващите. Удоволствие за тях бяха и ритмите на тримата музиканти, които получиха аплодисменти от виртуозните пасажи в композицията, която бяха подбрали за коледния концерт.

Венец на вечерта беше появяването на „Мистерията на българските гласове” с различни солисти, а като че ли ръкоплясканията на публиката се оказаха най-голямата награда за изпълнителите.

Не случайно Дора Христова – диригент на формацията сподели, че на плевенска сцена всички са се чувствали комфортно и са пяли с истинско удоволствие. Специално за плевенската публика  „Мистерията на българските гласове“ представи три песни от най-новия компактдиск „BooCheeMish”. Той съдържа 12 нови музикални произведения, писани специално за българския състав и е първият студиен запис на хора от близо 20 години. Сега предстои  разпространението му  на световния музикален пазар. С разрешение на продуцентите песните „Заблеяло ми агънце“, „Еленко, моме маленко“ и „Йове“ с композитор Петър Дундаков бяха изпълнени на сцената на ДКТ „Иван Радоев“.

Това разказа диригентът Дора Христова, която подчерта, че нейните колеги имат сантимент към нашия град, заради Гергана.

Костадин Генчев съобщи за радио „Плевен” най-добрата новина – през пролетта отново ще дойдат тук и ще представят на живо новият проект „Белонога”. Пожела на слушателите здраве и се обърна към тях с думите да слушат музика /всякаква/, която да пълни душите. Пожела им да имат вдъхновение, защото то движи света напред, то е оная сила, която ти дава криле да летиш. Гергана също пожела здраве и отправи послание към плевенчани да слушат музика, която да ги кара да се чувстват светли, щастливи и слънчеви, защото тогава всичко ще им върви по вода!

Николай Стоев