Новини

Студентите от Италия спечелиха приза за цялостно представяне в Деня на народите 2019

Отборът на Италия спечели първо място в категорията за цялостно представяне, Cherry on the Top/ Черешката на тортата, в 7-то издание на Деня на народите тази година. Призът за най-добър щанд отиде при студентите от България, отборът на Сомалия спечели в категорията Най-добра кухня, за най-доброто изпълнение бе отличено представянето на студентите от Индия, а най-добрите костюми бяха на отбора на Африка. В надпреварата участваха 250 студенти от 11 нации. По традиция събитието бе съпроводено и с благотворителна кауза. Деня на народите тази година  бе посветена на Петър, студент от МУ-Пловдив, който се нуждае от скъпоструваща костно-мозъчна трансплантация в Германия. Гостите на Деня на народите, студенти, преподаватели и граждани, събраха за Петър близо 6000 лева.

 

Спортният комплекс „Проф. д-р Недко Кючуков“ при Медицински университет  за седми пореден път се превърна в международна сцена, на която студентите на висшето училище представиха своите държави – различни култури, традиционна кухня, бит, облекло, история, народни песни и танци. Това пъстро многообразие от изпълнения на студенти от над 11 националности се разгърна по време на превърналия се в традиция за МУ-Плевен Ден на народите. Събитието се организира по инициатива на чуждестранните студенти, съвместно с българските им колеги, и се осъществява с подкрепата на Ръководството на висшето училище. Целта е студентите да запознаят академичната общност и гражданите на Плевен с различните култури на родните си държави, водени от убеждението, че познавайки националните си различия и особености, всички те ще станат по-сплотени и единни, за да живеят и учат заедно.

В програмата на събитието се включиха над 250 студенти, водени от амбицията да представят своите култури от над 11 националности – Индия, Япония, Германия, Португалия/Кабо Верде, Африка, България, Шри Ланка, Сомалия, Италия, Непал и Пакистан. Гостите на празника имаха възможността да посетят специалните щандове на държавите и да опитат традиционната за тях кухня.