Начало

Август 2017

11 Август 2017

Разгледайте Плевен от коша на топловъздушен балон на 18 август

   Привързано издигане на топловъздушен балон ще се проведе в Плевен. Инициативата е в рамките на проект „Приключение с балон – нов съвместен туристически продукт”, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България. Привързани издигания ще бъдат проведени в 10 града в България и в 10 в Румъния, съобщава сайтът на Община Плевен. Всички желаещи могат да се качат на балона безплатно, записването е на място. Престоят във въздуха е 5 минути, височината на издигане е до 10 метра, балонът е фиксиран с въжета към земята през цялото време. Приключението ще е на 18 август, петък, от 7 до 10 часа близо до стадион „Плевен”.

 

 

Read more

Дело по жалба срещу решение на ОИК – Плевен, образувано в Административния съд

   В Административен съд – Плевен е образувано дело по реда на Изборния кодекс - АД № 661/2017 г. по описа на съда, по подадена жалба от Станислав Иванов и Емил Цветков – кандидати за общински съветници в Общински съвет – Плевен на местните избори 2015 г., срещу Решение № 392–МИ/27.07.2017 г. на Общинска избирателна комисия – Плевен, съобщава АС - Плевен.

С Решение № 392–МИ/27.07.2017 г. на ОИК – Плевен е оставена без разглеждане молбата на жалбоподателите с която е поискано предсрочно прекратяване на правомощията на общинските съветници в Общински съвет – Плевен Йордан Грижов и Цветомир Генчев, поради липса на качества към момента на обявяването им за избрани за общински съветници.

 

Read more

С личен рекорд Тихомир Иванов е на финал на световното в Лондон

   С личен рекорд от 231 см Тихомир Иванов се класира за финала на скок височина на Световното първенство в Лондон. Плевенчанинът покри квалификационния норматив от втори опит, след като преодоля последователно 217 см, 222 см, 226 см и 229 см. След Мирела Демирева, Иванов е вторият атлет, който ще ни представя на финал. Той ще е тази неделя. С резултата си Иванов вече дели второто място във вечната ни ранглиста, заедно с Роберт Маринов. Първото място продължава да държи друг плевенчанин – Георги Дъков, който има 236 см в скока на височина. 

Read more

Двойно увеличение на делата по обжалвани подзаконови нормативни актове през 2017 г. в Административен съд – Плевен

   През 2017 г. в Административен съд – Плевен се констатира значително нарастване на броя на делата, образувани по повод обжалвания на подзаконови нормативни актове /наредби/ на Общинските съвети в Плевенски съдебен район, съобщава пресслужбата на съда. От началото на 2017 г. до настоящия момент са образувани 33 дела с посочения предмет, като за цялата 2016 г. техния брой е бил 16.

Увеличението на този вид дела в Административен съд – Плевен се дължи на активната работа на Окръжна прокуратура – Плевен, във връзка с осъществявания от нея надзор за законност върху актовете на Общинските съвети на територията на Област Плевен.

От образуваните 33 дела с предмет подзаконови нормативни актове на Общинските съвети, свършени са 25 броя дела, от които 16 с решение по същество и 9 са прекратени. Останали висящи за разглеждане са 8 броя дела.

Read more

10 Август 2017

Жегите продължават! Пазете се от слънцето, за да не попаднете в Спешното

   От началото на лятото вследствие на горещините 44 човека, с топлинен и слънчев удар, са потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. Това каза за радио „Плевен” д-р Петко Стефановски, началник на Спешното отделение. В 6 от случаите пациентите са били приети в изключително тежко състояние, като те са били в кома. Указана им е медицинска помощ и са изписани. За радост на медиците, няма смъртни случаи.

Данните показват, че с 35 % се е увеличил броят на пострадалите от  високите температури.

 

Read more

Младежка олимпиада продължава традициите на страната ни в информационните науки

   През септември 2017 г. в България ще се проведе първата Европейска младежка олимпиада по информатика /European Junior Olympiad in Informatics - EJOI/. Събитието е създадено в страната ни и поставя началото на значима практика във всички страни в Европа, негов инициатор е проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика.

Първото издание на Европейска младежка олимпиада по информатика ще се проведе от 7 до 13 септември 2017 г. в Иновативен форум „Джон Атанасов”, част от София Тех Парк. Регистрираният до момент брой на участниците, които са на възраст до 15.5 години, е около 100, те са от 23 държави. Един от младежите, които ще представят България в състезанието – Захари Маринов, е от Плевен.

 

Read more

Необозначените и незаконно поставените кафе автомати ще бъдат премахнати

   По повод констатираното масово неправомерно разполагане на вендинг автомати на територията на Плевен без необходимите документи, изискващи се за това съгласно чл. 57а от Закона за устройство на територията и разпоредбите на Наредба № 15 на Общински съвет – Плевен, за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Плевен (приета с Решение № 647/30.07.2009 г. на Общински съвет – Плевен, изм. с Решение № 860/25.02.2010 г., Решение № 1282/27.11.2014 г., Решение № 1285/ 27.11.2014 г., Решение № 040/21.12.2015 г., Решение № 093/25.02.2016 г.)и поради липсата на каквато и да е било обозначителна информация на машините за техния собственик и материално отговорно лице (МОЛ), Община Плевен предприема мерки, съобщават от общинската администрация.

 

Read more

Хъкъла с участие в пленер в Тутракан

   Председателят на СБХ-Плевен Валентин Асенов се завърна от пленер по живопис „Огненият Дунав” в Тутракан. Общо 10 художника от страната са получили покана за това участие, сред които и плевенският художник, известен на арт публиката като Хъкъла. В продължение на една седмица те са рисували живописни платна на тема „Река Дунав”, като на финала всеки частник представя по две творби, показани в  обща изложба в Градската галерия.

Сега Валентин Асенов започва подготовка за нови изяви. През септември плевенското дружество на художниците ще се представи във Велико Търново, през октомври - в София, а през ноември е традиционният есенен салон, посветен на „Свети Пимен”.

 

Read more

Авариен ремонт на ВиК затваря временно част от ул. „Хаджи Димитър

   Заради авариен ремонт на канализационната мрежа част от ул. „Хаджи Димитър” е затворена днес. Това съобщават от пресцентъра на фирма „ВиК” ЕООД – Плевен. До 20 часа ще бъде затворен участъкът от ул. „Средец” до ул. „Александър Стамболийски”. 

Read more

Плевенско момиче се представя с песен на Филип Киркоров на международен фесивал

   11-годишната Марина Бадева представя Плевен на престижния международен фестивал „Stars of the world- Alekhanda pincess angel”, който е от 24 до 29 август в курортен комплекс „Албена”. Фестът подкрепя безрезервно кампанията на Арт компания „Нови звезди” против насилието над деца „Александра - Принцесата ангел”.

Плевенското звездно момиче ще се включи в  конкурсната надпревара  в направление „Вокал” -  световен хит, фолклор, песен на роден език, мюзикъл и песен от репертоара на Филип Киркоров. Тя е подготвила неговата песен „Сняг”, която е сред любимите й. В  международното жури участва и бащата на певеца –Бедрос Киркоров.

 

 

Read more

Go to top