Начало

Септември 2016

30 Септември 2016

С „Тоска” откриваме Лауреатски дни „Катя Попова”

   С оперния спектакъл „Тоска” започва 30-ятмеждународен  музикален фестивал  Лауреатски дни „Катя Попова”. Събитието ще се проведе от 4 до 9 октомври в родния град на оперната прима, прославила България  по световните сцени. „За Плевен е въпрос на чест да организира този фестивал, който има дългогодишна история, а това издание е юбилейно”,  каза кметът Георг Спартански, който е председател на организационния комитет. Той обясни, че след по-малко от два  месеца се навършват 50 години от смъртта на нашата съгражданка. По този повод паметта й ще бъде почетена с юбилеен форум.

В рамките на  фестивала ще бъде открита изложба с предмети на оперната певица, дарени от нейната сестра Диана Попова. Ще бъде представена книгата на Алеко Антонов, посветена на историята на лауреатските дни „Катя Попова”.

Read more

Европейски ден на спорта организираха в СУ „Пейо Яворов”

   Интересна спортна инициатива организираха днес в Средно училище „Пейо Крачолов Яворов” в Плевен. Тя бе посветена на Европейския ден на спорта и бе организирана съвместно с Ученическа спортна школа. Откриването на събитието също бе нетрадиционно – с Дунавско хоро, а след това дванадесетокласникът Габриел Владимиров, многократен шампион на висок скок от Държавни индивидуални първенства и Ученически игри, проведе загрявката на участниците.

Гости на проявата бяха главният експерт на Министерството на спорта за Плевенска и Ловешка област Атанас Кършев, директорът на УСШ, Таня Митранова и Венко Николов от Община Плевен, представители на спортни клубове и приятели на училището.

 

Read more

Гражданин по къси гащи и джапанки предизвикал промяната в правилника на ОбС

   Хора в нетрезво състояние, с неприлично облекло, с грубо и агресивно поведение няма да бъдат допускани в залата, където се провеждат заседания на Общинския съвет. Тази промяна в Правилника за организацията и дейността на ОбС приеха съветниците вчера. Предложението бе направено от председателя Мартин Митев, който днес на редовен брифинг с журналисти разказа, че тази норма е присъствала в правилата допреди два мандата, но след това, било от недоглеждане или нещо друго, не е попадала в норматинвия документ.

Въвеждането на новото правило бе прието с 34 гласа „за” и 1 „въздържал се”.

Оказва се, че пропускът е бил открит след като гражданин по къси гащи и джапанки е искал да присъства на заседание на съветниците и му е било обяснено, че не може да влезе така, обясни Мартин Митев. След поправката дрескодът за граждани ще бъде и официално въведен в правилата, за да може те да присъстват на откритите заседания на местния парламент.

Read more

Увеличават се исканията за подпомагане с отопление

   Увеличили са се молбите за подпомагане с отопление през зимните месеци, но два пъти повече са и отказите от страна на Дирекция „Социално подпомагане”. Това съобщи за медиите днес Рени Караиванова, директор на РДСП – Плевен. Общо 9 119 са молбите за отопление с различни видове гориво, включително и с електричество. 1 300 са отказите. За сравнение с миналата година има увеличение, тъй като за същия период на 2015 година исканията за подпомагане са били 8 780, а отказите са били 722, сочат изнесените данни.

Общо 1 466 са подадените молби-декларации за целева помощ за ученици. Издадените заповеди са 1 448 за 1476 деца, а отказите са били 15. Сравнено с миналата година броят на отпуснатите помощи не се е променил значително – 1 450 молби и 12 отказа за отпускане на целева помощ.

 

Read more

Театърът откри творческия сезон с Шекспир

   С пиесата „Цимбелин” драматично-куклен театър „Иван Радоев” откри новия творчески сезон и отбеляза 400 години от смъртта на Уилям Шекспир, каза директорът  Васил Василев. Произведението, преведено от Валери Петров, за първи път се поставя на българска сцена. Премиерният спектакъл, с режисьор Лилия Абаджиева, беше представен снощи пред плевенската публика. Повече от два часа зрителите имаха удоволствие да се докоснат до творчеството на Шекспир чрез великолепната игра на четири поколения актьори - Петьо Кръстев, Генадий Николов, Георги Енчев, Стоян Радев, Сергей Константинов, Адриян Филипов, Васил Асенов, Васил Витанов, Асен Данков, Георги Кацарски и Антъни Пенев. Интересните сценография и костюми на Васил Абаджиев, подбраната музика и нестандартни режисьорски решения, съчетани с различни видове сценични изкуства, успяха да пренесат зрителите в приказния свят на театъра от времето на Шекспир.

 

Read more

509 нарушения е констатирала Инспекцията по труда през септември

   През този месец Инспекцията по труда е направила 132 проверки и е констатирала 509 нарушения. Това съобщи за медиите директорът й Борис Петков. От тях 209 са нарушенията по осигуряване на безопасни условия на труд, а останалите – по трудовото законодателство. През месеца инспекторите са работили и по 25 сигнали и жалби на граждани, които са били най-вече за неизплатени трудови възнаграждения.

Съставени са 3 акта за неизпълнение на предписания и са установени 4 човека без трудови договори – по двама в селското стопанство и в магазин, уточнява Петков.

Акцент в проверките и през този месец са били трудовите договори и големите земеделски производители и строителният бранш.

 

Read more

29 Септември 2016

Близо 250 безработни се включиха в трудовата борса

   При голям интерес се проведе 12-ата обща трудова борса, организирана днес от Агенцията по заетостта. В препълнената  зала „Плевен”  се събраха близо 250 безработни, 30 работодатели и организатори. „Трудовата борса е мястото, където се осъществява на практика връзката между фирмите търсещи работна сила и гражданите.  Целта е да помогнем и на двете страни, като представим европейските програми по които може да се работи”, каза Валентина Георгиева, изпълняващ длъжността директор на Дирекция „Бюро по труда”. Лицата, които търсят работа, са на различна възраст, някои от тях са трайно безработни. Други се нуждаят от преквалификация, но по-голям процент от хората са без образование или с нисък ценз.

Read more

Дамянка Владимирова бе избрана за управител на „Паркстрой”

   С 30 гласа „за”, 4 „против” и 3 „въздържал се” за управител на „Паркстрой” ЕООД бе избрана Дамянка Владимирова. С решението си общинските съветници освободиха от длъжност, но не и от отговорност, досегашния управител на фирмата Красимир Петров от 30 септември и назначават за срок от 3 години Владимирова. До сега тя е била общински съветник, ръководител на НАП – Плевен, заместник-кмет с ресор финанси и директор на Дирекция „Приходи от местни данъци и такси” в Община Плевен. По думите на кмета Спартански, чието предложение беше Дамянка Владимирова, тя е с дългогодишен управленски опит на различни позиции, доказан професионалист, притежава и необходимите личностни качества като етичност и коректност.

Read more

Нови 5 точки добавиха в дневния ред на ОбС

   По 40 точки ще заседава днес Общинакият съвет. Към предварителния дневен ред от 35 точки бе добавено питане на гражданин по значим за плевенчани въпрос. Кметът Георг Спартански също добави 4 точки, а поисканият от читалище „Парашкев Цветков” чрез съветника Николай Маринов ремонт на покрива за 3 000 лв. бе пренасочено към общинската администрация.

За разглеждане бе прието като извънредната точка избор на управител на „Паркстрой” ЕООД, а заради значимостта на избора допълнително бе прието това да бъде точка 3 от дневния ред.

 

Read more

28 Септември 2016

Общински съвет - Плевен заседава на 29 септември по 35 точки

    По предварителен дневен ред от 35 точки ще заседава през септември Общинският съвет на Плевен. Сесията е на 29 септември /четвъртък/ от 9 ч. в сграда „Гена Димитрова“.

Точка първа е предложение за изменение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2015-2019 година. Промяната, която се предлага, касае увеличение броя на зам.-председателите на Общинския съвет - от четирима те да станат пет. Мотивът за исканата промяна, е регистрацията на новата група общински съветници и с оглед спазване на квотно представяне на председател на група и зам.-председател на Общинския съвет, посочва в предложението си вносителят Пепо Петков - председател на групата общински съветници „Плевен може - Плевен побеждава“. Ако предложението за промяна в Правилника бъде прието - съветниците ще проведат избор и за пети зам.-председател. Четиримата заместници на Председателя на местния парламент Мартин Митев към момента са Бойко Тодоров, Здравко Георгиев, Калин Поповски и Петя Василева.

Общинският съвет ще бъде запознат и с доклада за изпълнението на Бюджета на Община Плевен за 2015 година. По инициатива на Председателя на Общинския съвет в края на август се проведе публично обсъждане на отчета.

 

Read more

Go to top