Начало

11 Юли 2017

ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” отбелязва 33 години от създаването си

   Днес, 12 юли,  се навършват 33 години от откриването на голямото дарение на академик Светлин Русев в Плевен. Колекцията  от живопис, графика и скулптура е разположена  на 3 етажа, в бившата градска баня, която е шедьовър на българската архитектура. Повече от три десетилетия екипът на галерията, начело с директора Мария Мескин, посреща и изпраща  посетители от цял свят. Едновременно с това  дава сцена на поети, писатели, музиканти  и артисти, на всички, които искат  да се потопят в този духовен оазис на Плевен.

 

Read more

И през тази година интересът към плевенските музеи е голям

   Един от сезоните, през който се увеличават туристите, които посещават военноисторическите музеи, е лятото. През 2017 година интересът към тях не намалява. И това сочи статистиката – каза за радио „Плевен” Мария Монова – заместник-директор на Регионалния  военноисторически музей. През първото шестмесечие на годината музейните работници са посрещнали 87 573 посетители, от които 37 468 са били учащи, 46 362 – български граждани и  3743 – чуждестранни туристи. Най-много посещения има в Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец” – 14 144.

Read more

Плевенски музиканти и певци участваха в опера на открито

   Плевенска филхармония закри творческия сезон с операта „Набуко” от Джузепе Верди. Музикалното събитие се проведе под патронажа на кмета Георг Спартански. Над 1000 любители на оперното изкуство, политици, общественици, музиканти и гости на града от страната и чужбина  запълниха почти всички места на летния театър, за да покажат интереса  към певците и музикантите от Плевен, София и Русе. А те ги изненадаха с невероятен спектакъл под звездното небе и в прохладата на парк „Кайлъка”. Под диригентската палка на маестро  Найден Тодоров участие взеха солистите Йорданка Дерилова, Александър Крунев, Ивайло Джуров, Елена Чавдарова и Общински хор „Гена Димитрова“, с диригент Анелия Дечева и хора на Русенската опера с диригент Стиляна Димитрова.

 

Read more

В Плевен ще се организира театрален арт фестивал

   На четиридневно посещение В ДКТ „Иван Радоев” пристигнаха гости от Москва. Олга Никифорова – мениджър и драматург и Дениз Азаров – режисьор  бяха представени от директора Васил Василев. По време на пресконференцията стана ясно, че руските специалисти  имат за задача да се запознаят на място с работата на плевенската трупа и да направят подбор за най-новата постановка „Картоиграчи” от Гогол. Премиерата на комедията  е насрочена за март следващата година. Режисьор на постановката ще бъде Дениз Азаров.

 

Read more

Продължава ремонтът на дупките по тролейбусните маршрути

   Текущите ремонти продължават тази седмица по линиите на масовия градски обществен транспорт. Работи се по изкърпване на дупки по улица от линия на тролей № 9 пред бл. 426-428 в жк „Дружба”, рехабилитира се настилката по трасето на тролейбуси 7 и 33 в жк „Сторгозия”. От средата на седмицата ще започне работа и по изкърпване на ул. „Десети декември”, съобщава сайтът на Община Плевен.

 

 

Read more

Два златни и по един сребърен и бронзов медал за плевенските триатлонисти

   В края на миналата седмица в Русе се проведе Държавно първенство по триатлон и Балканско първенство по акватлон и триатлон за всички възрастови групи. В надпреварата, провела се край язовир Николаево, взеха участие близо 400 състезатели от Сърбия, Румъния, Турция, Хърватска, Македония и България. От плевенския клуб „Борислав Доков” в Държавното и Балканско първенство по триатлон взеха участие 11 състезатели. Най-големия успех за плевенския триатлон донесе треньорът Иво Илиев, който спечели златен медал при мъжете на Държавното първенство и злато в групата 35-45 години от Балканското първенство, преодолявайки пръв разстоянието от 750 м с плуване, 20 000 м. с колоездене и 5 000 м с бягане.

 

Read more

Go to top