Начало

03 Юли 2017

Паметник на културата беше наводнен от интензивния валеж

   Тази сутрин от интензивните валежи беше застрашена една от реликвите на Плевен - църквата „Св.Николай”, която е построена през 1834 г. Отец Христо – председател на храма разказа за радио „Плевен”, че около 10 часа водата е започнала да тече обилно по стълбите, наводнила е площада пред входа и е започнала да навлиза в църквата. Наводнението е достигнало до олтара, вода е навлязла в склада и е намокрила свещите. По сигнал на хората от храма е пристигнала бригада от РСПБЗН – Плевен и е започнало отводняването на площадката пред входа.

Когато се срещнахме с отец Христо пространството пред църквата вече беше отводнено и няколко жени – служителки на храма и доброволци измитаха последната вода от вътрешността.

Read more

Затвориха пътя Плевен - Ловеч заради обилните дъждове

   Обстановката в Община Плевен след падналите обилни дъждове е драматична, но не критична, обобщи кметът Георг Спартански след свиканото днес заседание на Кризисния щаб, на което е оценена обстановката и постъпилите сигнали от последното денонощие. Да бъде затворен до второ нареждане пътят Плевен - Ловеч, е решил щабът поради заляти ниски участъци в района на Тенекиения хан и разклона за селата Ласкар, Ралево и Николаево. За около час е било спряно елзахранването на тролейбусната мрежа и преустановено движението на градския транспорт също поради наводнени участъци на уличната мрежа. Преустановено е движението от колелото при изхода за София към Индустриална зона.

 

 

Read more

Със специална награда се завърна Северняшкият ансамбъл от Охрид

   Със специална награда се завърна Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” от участието си в Дните на българския фолклор, култура и традиции, провели се от 29 юни до 1 юли в Охрид, Македония. На сцената на форума са се представили дванадесет български състава с над 300 певци, танцьори и музиканти.

Специалната награда - Сертификат и медал, е присъдена на Северняшкия ансамбъл от журито с председател Стефан Стефанов за значителен принос за съхраняване и популяризиране на българския фолклор, култура и традиции зад граница.

 

 

Read more

Младежи и девойки от Защитено жилище събират средства за почивка на море

   Младежи и девойки от Защитенотожилище в жк „Сторгозия” организираха  благотворителен базар. За целта те бяха приготвили икони и други произведения на изкуството, които представиха по време на празничните тържества в католическата църква. На 1 юли там беше отбелязан 100-годишния юбилей от явленията на Дева Мария от Фатима. Акцията продължава, а събраните средства ще бъдат за  посещение на море на младите хора, обяснява Надежда Вълчева,  директор на Защитеното жилище.

По нейни думи вече стана традиция през лятото да се организира почивка. Тази година се очаква това да бъде вкурорта „Свети Константин и Елена”.

 

 

Read more

Язовирите край Плевен разполагат с обеми да поемат интензивния дъжд

   Няма пострадали или бедстващи хора вследствие на интензивните дъждове в Плевенска област. На този етап състоянието на реките и язовирите не е критично, няма излезли води от коритата на реките. Това каза областният управителМирослав Петров.  Двата язовира в парк „Кайлъка”  и реките Вит и Искър са под критичния минимум, това показва проверката на специалистите.

Тази нощ е паднала градушка в Левски и Градище, има изпочупени стъкла на няколко автомобила и на административната сграда на Районното полицейско управление – Левски.

 

 

Read more

Предмети, апликации и украшения сътвориха децата през летните дни

   Само две седмици бяха достатъчни на децата и ръководителите от Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Плевен да сътворят чудеса. Не е пресилено, защото техните усилия се увенчават от една импровизирана изложба, на която поканиха и представител на радио „Плевен”. Тодорка Игнатова – преподавател по математика ни показа танграмите, които са изработили децата. Интересни апликации от седем части – триъгълници, правоъкълници, квадрати оформят човешки фигури, предмети и животни. Сглобили са от дърво китара и къщички, изобретили са и 3D предмети.

 

Read more

Go to top