Начало

Юли 2017

21 Юли 2017

Постоянните комисии на ОбС заседават в понеделник и вторник

   Постоянните комисии към Общински съвет - Плевен ще заседават следващата седмица в два поредни дни - на 24 и 25 юли. Проектът за дневен ред, предложенията и преписките, които ще бъдат обсъждани, са публикувани вече на страницата на местния парламент.

В понеделник ПК по „Законност, предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията“ с председател Дарин Ангелов заседава от 14 ч., а дневният ред е в две точки. Съветниците ще разгледат предложение за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на общината и предложение за Наредба за условията и реда за организиране на почасови, съботно-неделни и сезонни дейности като допълнителна услуга по отглеждане на децата в детските градини в община Плевен.

ПК „Устройство на територията, екология и земеделие“ с председател Милчо Илиев заседава от 15 ч. по дневен ред от 10 точки.

 

 

Read more

Китаристи от страната и чужбина се срещат в Плевен

   От  24  до 30 юли Плевен отново ще бъде домакин на Лятната китарна академия. В продължение на една седмица в Туристическия дом в парк „Кайлъка”  среща ще си дадат китаристи и преподаватели от страната и чужбина. Сред тях ще бъдат педагози от Музикалната академия в София и Пловдив, от Италия, Скопие, Варна, Плевен и Силистра. По регламент всеки ученик ще има възможност да участва в три концерта, да се включи в четири индивидуални майсторски класа с различни преподаватели. В програмата са предвидени шестнадесет часа технически упражнения в групи, свирене в ансамбъл и творчески мигове сред природата.

Лятната китарна академия е част от Международния китарен фестивал, организиран от Сдружение „Изкуството до мен” и НЧ “ЛИК-1959” - Плевен. Тези летни занимания се радват на успех от страна на плевенската публикаа, така че и тази година организаторите отправят покана към своите почитатели. Това каза за радио „Плевен” Николай Михайлов, председател на сдружението.   

Read more

Чрез проект ученици ще се учат да се справят с агресията

   Учениците се страхуват да признаят, че са станали жертва на агресия, защото било срамно. Това показва анонимно проучване, направено сред 1 500 деца на възраст между 15 и 18 години от седем училища в Плевен. 90 % от анкетиранита са посочили, че са били свидетели на агресия, а само 10 деца са определили себе си като извършители на агресивни действия. Данните  показват още, че младежите и девойките не знаят как да реагират и какво да направят при решаване на даден конфликт в училище, на улицата или вкъщи.  Анкетата е част от проекта срещу агресията наречен „Отвори очи! Светът е цветен”, по който работи сдружение „ОбзорАрт” - Плевен съвместно със седем плевенски училища, избрани на случаен принцип.

 

Read more

20 Юли 2017

Млад талант жъне успехи в математиката и мечтае да стане архитект

   Валентин Филипов е на 10 години и учи в Профилирана гимназия с преподаване на чужди езицив Плевен. През свободното си време обича да се забавлява със своите приятели и да играе футболи на криеница. Но в сърцето му остават математиката и шаха.

През цялата учебна година Вальо активно участва в регионални и национални математически състезания. Преди всяко от тях той решава задачи и не се притеснява, а при затруднение търси помощта на мама. Когато неговите съученици го питат за решение, той с желание се отзовава и помага. Тази година талантливото момче няма възможност да ходи на шах, тъй като често състезанията съвпадати той избира математиката.

 

 

Read more

Преустановява се приемът на заявления за саниране на жилищни сгради

   Преустановява се приемането на заявления за интерес  и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до изпълнението на сключените договори за целево финансиране, гласи писмо на Министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до кметовете на общини.

Към настоящия момент разчетите показват, че с одобрения финансов ресурс по Програмата ще се финансират допустимите дейности за 2022 сгради, които вече имат договор за целево финансиране. Предвид факта, че на този етап допълнителен финансов ресурс не е одобрен, няма да бъдат приемани нови заявления от общинските администрации към „Българска банка за развитие” АД, от което следва общините да прекратят приема на документи от сдруженията на собствениците при настоящите условия на Програмата, е посочено в писмото.

 

Read more

15-годишно момче от Виена се включи в похода „По стъпките на Апостола”

   Приключи 23-тият Национален туристически поход „По стъпките на Апостола” - Плевен –ю4Карлово. Всичките над 260 участници, разпределени в седеме лъча, се завърнаха по традиция поднесоха цветя на паметника на Васил Левски в Плевен. Това е едно изпитание за всички, които се включиха в инициативата. В трудните условия на Централен Балкан, през неговите природни резервати, през дъжд, мъгла и вятър, успяха да преодолеят трудностите и успешно да завърши този поход, разказва Свилен Стойчев, преподавател по география и участник в седмия лъч.

 

Read more

19 Юли 2017

Община Плевен инициира законодателни промени

   Община Плевен подготви проект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование с мотиви към него и предварителна оценка на въздействието, който касае бъдещото използване на освободени в резултат на закриване на училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностно развитие сгради. За инициативата информира кметът Георг Спартански. Той уточни, че проектът ще бъде изпратен до всички народни представители от 15 Плевенски МИР, за да могат те да упражнят правото си на законодателна инициатива.

Проблемът не касае само  Плевен, а всички български общини и е резултат от демографската криза в страната.

 

Read more

Убавка и Костика с нова изложба в Балчик

   Артистичното плевенско семейство Убавка Тончев и Константин  Симеонов гостуват с обща изложба в  Балчик. Експозицията ще бъде открита днес, 19 юли, в Архитектурно-парков комплекс „Двореца”.  

Двамата художници са подготвили разнообразни творби за публиката, която с нетърпение очаква новата им експозиция. Припомняме, че миналата година Костика и Убавка, гостуваха с обща изложба в Каменната зала- Балчик. По регламент в тази зала не може едни и същи творцида се представят две поредни години.  Но поради големия интерес,  ръковдството е отправило покана и Убавка и Костика, и теще покажат своя изложба в по-малка зала  в двореца. Експозицията съдържа над 50 живописни картини и скулптури, като по-голямата част от тях са нови и са дело на Костика, в живопистта преодбладава морската тема.

 

 

Read more

Десни формации застанаха зад кмета Георг Спартански

   Представители на ДБГ, ДСБ, БЗНС, „Нова Република” и СДС застанаха днес зад кмета Георг Спартански по казуса с преобразуването на „Центъра за градска мобилност от Общинско предприятие в Акционерно дружество. Това стана на извънредна сесия на ОбС, а зад решението, според представителите на десните партии, стоят частни интереси.

„Макар и да не е преполовен мандата можем да кажем, че през последната година и половина Плевен се развива изключително добре.  Общината е сред десетте с най-добра финансова стабилност  и заслугата за това е на кмета Спартански и неговия екип”, каза бившият градоначалник Найден Зеленогорски, който сега е член на политическия съвет на Реформаторския блок.

Read more

18 Юли 2017

Община Плевен получи подкрепа от премиера Борисов и неговия кабинет

   Пълна подкрепа от страна на Правителството за провежданата от Община Плевен управленска политика, за реализацията на проектите с европейско финансиране, както и своята лична подкрепа е заявил премиерът Бойко Борисов по време на среща с Георг Спартански. За проведените на 17 юли разговори  информира кметът по време на днешното оперативно заседание на ръководството на Общината,цитиран от пресслужбата на общинската администрация.

„Миналата седмица отправих молба към г-н Борисов за среща с него и съм благодарен, че незабавно ме прие. Проведохме доста полезен и напълно откровен разговор, в който го запознах с работата на Община Плевен, с реализацията на  проектите с  европейско финансиране, с дейността на администрацията и на Общинския съвет, които трябва да са две части от едно цяло, каквото е моето убеждение.

Read more

Go to top