Начало

Юни 2017

30 Юни 2017

На 1 юли в Коатолическата църква се отслужва света Евхаристия

   По случай 100- годишния юбилей от явленията на Дева Мария от Фатима  в едноименната католическа църква в Плевен ще бъде отслужена тържествена Евхаристия. Събитието ще започне на 1 юли от  11 часа в сградата на епархийното светилище. Празничната служба ще бъде председателствана от н.в. пр.  кардинал Леонардо Сандри -префект на Конгрегацията на Източните църкви при Светия престол, в присъствието  на н.в.пр.архиепископ Анзелмо Гуидо Пекорари –Апостолрически нунций в България и цялата епископска конференция в страната.

Read more

Жегата не плаши Общинския духов оркестър – продължава с концертите на открито

   „Лято в четвъртък” се нарича проектът на Общински духов оркестър, с който музикантите поздравяват своята публика. И този четвъртък концертът се състоя пред сградата на Военния клуб. Програмата е интересна, музиката е приятна и носи лятно настроение, произведенията са разнообразни, тъй като са търсени нови форми и аранжименти, разказва Пламен Марков.

Целта е да се привлекат повече хора и то на различна възраст. Плевенските музиканти имат традиция – на всеки концерт да представят по едно ново произведение.Така всяка изява носи и по една изненада.

 

 

Read more

Лекари съветват: Пазете се от прегряване!

   Увеличава се  броят на хората с оплаквания от високите температури.Това   съобщи д-р Петко Стефановски,  началник  на „Спешно отделение” в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. На ден между 20 и 30 пациента търсят медицинска помощ след прегряване. Данните показват, че годишно 40-50 души са засегнати от въздействието на високите температури. За щастие, няма смъртни случаи. Най-засегнати са децата, възрастните и хората с хронични заболявания като диабет, бъбречни заболявания и сърдечни проблеми. Препоръките за всички е да пият повече течности през този сезон, като на ден минимум литър и половина вода. Да се ограничи алкохолът и  да се приема лека храна.  Задължително възрастните хора и децата да стоят на сянка и да не излизат навън между 10 и 18 часа.

Read more

Пореден горещ ден в Плевен

   Днес се очаква температурата в нашия град да достигне 40 градуса. От началото на тази седмица живакът на термометъра се покачва с всеки изминал ден. За днес е обявен оранжев код за високи температури. Още от рано пред сградата на Общината изнесоха машина за студена вода, за да може тези, които имат неотложна работа в града по обед, да имат възможност да се разхладят, преминавайки покрай пункта. Ние ви съветваме обаче, да не излизате в часовете от 13 до 18, освен ако това е крайно наложително. И си носете студена вода, както и шапка. Ето какво видя в Плевен обектива на нашите репортери:

 

Read more

29 Юни 2017

Православната и римокатолическата църква днес почитатт деня на Светите Равноапостоли Петър и Павел

   На 29 юни Българската православна църква почита паметта на Светите Равноапостоли Петър и Павел. Този  празник  е извесетн у нас като Петровден. Отбелязва се както в Православната , така и в Римокатолическата църква.

В традиционния български бит Петровден е един от най-почитаните празници през летния сезон. Според поверието празненствата днес са за предпазване от пожари, гръмотевици и градушки.

 

Read more

Кампания за съхраняване на историческата памет обявяват Община Плевен и Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

   По повод 140 години от Плевенската епопея  и 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” Община Плевен и Регионалният военноисторически музей - Плевен, обявяват дарителска кампания„Заедно да съхраним историческата памет” за събиране на материали – вещи, снимки, документи, грамоти, юбилейни сувенири и др., свързани с историята на изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, с участието на гражданите на Плевен в строителството,  със спомени на дарители и участници. Целта е дарените материали да се регистрират във фонда на музея и да се използват за създаването на постоянна експозиция  за изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

 

 

Read more

Приеха промени в общинските Наредба № 4 и Наредба №15

   Общински съвет - Плевен прие изменение и допълнение на две от общинските наредби. Точката бе под номер 4 в дневния ред на днешното редовно заседание. Промените са в Наредба № 4 за рекламната дейност на територията на община Плевен и Наредба №15 за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на общината.

Със свои докладни директорът на ОП „Акварел" Красимир Коцев е представил в общинска администрация предложение за възможности за разполагане на транспаранти и маломерни рекламно-информационни елементи /РИЕ/ на територията на Общината, което да доведе от една страна до допълнителни приходи от този вид дейност в общинската хазна и до подпомагане на бизнеса от друга.

 

Read more

Групата „Патриоти за Плевен“ в Общинския съвет на Плевен има промяна в ръководството си

   На основание чл.41 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Плевен, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2015-2019 година, в деловодството на местния парламент е постъпил протокол от групата общински съветници „Патриоти за Плевен“ за избор на ново ръководство на групата. Съобщението за промяната направи в началото на днешното редовно заседание на Общинския съвет неговият председател Мартин Митев.

От представения от групата протокол става ясно, че на заседание, провело се на 30.05.2017 г., е взето единодушно решение за избор на ново ръководство на „Патриоти за Плевен“

 

Read more

Избраха нов зам.-председател на Общинския съвет

   Общинският съветник Николай Николов Маринов е новият зам.-председател на Общински съвет - Плевен. Маринов бе избран на този пост по предложение от групата съветници „Патриоти за Плевен“на мястото на избрания за народен представител д-р Калин Поповски. Предложението бе прието днес от местния парламента с гласовете на 36от съветниците, 1 гласува въздържал се.

Общинският съвет на Плевен гласува и промени в състава на постоянната комисия по „Бюджет и финансова политика". Местните парламентаристи решиха състава на Комисията да бъде увеличен от 9 на 11 души.

 

Read more

Само една точка бе добавена към дневния ред на ОбС

   По дневен ред от 29 точки заседава днес Общинският съвет в Плевен. В началото на заседанието кметът добави една точка, която ще се гледа преди питанията на двама съветници в края на заседанието. Тя е за отдаване на фирма „Паркстрой” за безвъзмездно ползване на стопански сгради в бившето училище „Кирил и Методий”.

По предложение на съветници от групата „Патриоти за Плевен” бяха направени две промени в решения, касаещи участия в комисии. Работата на ОбС продължава. 

Read more

Go to top