Начало

Април 2017

30 Април 2017

„Балканстрой” отново се оказа негостоприемна зала за „Берое”

   Тази събота плевенската  баскетболна  зала отново се оказа негостоприемна дори за такива тимове, като „Берое” - с четирима американци в стартовия списък. Не помогна постоянната ротация и треньорски ходове на Любомир Минчев да изкове крайната победа от трите мача, а домакините бяха на върха на радостта. Феновете им в края на срещата не се удържаха и влязоха в игралното поле, за да ги поздравят. 
Гостите започнаха втория четвъртфинал със самочувствие, след като бяха спечелили домакинския и се надяваха да не протакат срещите с плевенчани още в събота вечерта. Но не така мислеха треньорът Дяковски и неговите момчета.
 

Read more

28 Април 2017

С „Куклената фея” отбелязаха Международния ден на балета

   Премиерата на балетния спектакъл „Куклената фея” беше  представена

в читалище „Съгласие1869”. Проектът се осъществява със съдействието на Община Плевен. Хореографията е дело на Маня Николова, сценарист и режисьор е  Георги Енчев, художник на декорите  е Иван Велчев – Йово.

 

 

Read more

Изложбата на гоблени ще гостува до 2 май

   Изложбата „Картини, нарисувани с игла”  ще гостува до 2 май в Регионален исторически музей-Плевен.

Гоблените са изработени от  инж. Тотка Велева, ръководител на Колектива по художествен текстил при читалище „Извор 1959“.  В експозицията са събрани тематични цикли: религия, мода,  изкуство, природа, ботаника  и портрети. Особено впечатление правят гоблените, пресъздаващи картини от световноизвестни художници като Модилиани, Реноар, Владимир Димитров – Майстора, Иван Мърквичка,  Константин Щъркелов. Сред творбите е и портрет на жена, нарисуван от плевенчанина Данаил Мицев.

 

Read more

Георги Стойков в амплоа на поет

   „Плач на жерави” се нарича стихосбирката на известния плевенски писател Георги Стойков, която беше представена в ХГ „Илия Бешков”.

Този път авторът влезе в амплоато на поет. Сборникът съдържа 45 стихотворения, които не са разделени на цикли, а подреждането им следва логиката на самия живот, каза при представянето Лалка Павлова.

 

 

 

Read more

Инспекцията по труда и Дирекция „Социално подпомагане” направиха отчет

   От март са намалели молбите за винетки в Регионалната дирекция „Социално подпомагане” - Плевен. През февруари те са били 618, а през март - 348 – информира директорът на дирекцията Рени Караиванова. Няма забавяне на помощи и всичко се изплаща до 15-то число, добави още тя и информира, че през изминалия месец 662 семейства са санкционирани и са им спрени помощите заради отсъствия на 700 деца от училище. Това се прави за месец и след това, ако детето посещава училище, подпомагането се възстановява, поясни Караиванова. 

 

Read more

Увеличава се интересът към европейско финансиране, отчитат от ОИЦ – Плевен

   Повишава се интересът на фирми, организации и институции към възможностите техни проекти да бъдат реализирани с европейски средства. Този извод направиха пред представители на медиите членовете на екипа на Областния информационен център - Плевен, по време на пресконференция  на тема „Заедно за Европа - 10 години България в Европейския съюз”.

За предходния програмен период 2007 - 2013 година в област Плевен по всички оперативни програми са сключени общо 307 договора от 189 бенефициенти на обща стойност 212 537 352 лв. Най-голяма част от финансирането е по ОП „Регионално развитие”, следвана от ОП „Околна среда” и ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.

 

Read more

Училище „Стоян Заимов” празнува 40 години от създаването си

   Като приказка на знанието определи 40-годишната история на Средно училище „Стоян Заимов” неговата директорка Анни Петкова в приветствието си по повод празничния ден. Тя благодари на всички предишни ръководители, учители, бивши и настоящи ученици за това, че са част от тази приказка.

Гости на събитието бяха кметът Георг Спартански, Диана Данова - председател на Постоянната комисия по образователна политика и читалищна дейност при Общински съвет – Плевен и много бивши преподаватели.

 

Read more

Хор „Звъника” спечели Гран при

   Вокална група „Звъника” при „Центъра за работа с деца” – Плевен  спечели Гран при  от Международния детски фестивал „Млади таланти” – София. Това съобщи художественият ръководител и диригент Ваня Делийска.

Със своето майсторско изпълнение плевенските талантливи деца успяха  да грабнат голямата награда в категория „Хорове”.

 

 

Read more

Откриха седмото издание на дните по репродуктивна медицина

   От днес в нашия град се провеждат Плевенски дни на репродуктивната медицина. Повече от 200 специалисти от цялата страна участват  в научния форум, който е под патронажа на ректора на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов.

Началото беше дадено с конференция, организирана от Българската асоциация по клинична имунология и Клиничния институт за репродуктивна медицина в Плевен, с ръководител доц. д-р Емилияна Конова. На официалното откриване кметът Георг Спартански поздрави участниците и връчи плакет на доц. Конова, по повод 10-годишнината от създаването на Клиничния институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета”.

 

Read more

Показват експозиция посветена на папа Йоан Павел II

   Документалната изложба „Йоан Павел II- Папа на свободата” ще бъде открита на 28 април  от 18.30 часа в ХГ „Илия Бешков”. Експозицията се организира от Полския институт в София, Посолството на Република Полша у нас и католическата църква Дева Мария от Фатима”.

Изложбата разказва за живота и дейността на папа Йоан-Павел ІІ, първия от 455 години насам папа-неиталианец, славянин и гражданин на Източния блок.

 

Read more

Go to top