Начало

17 Март 2017

Плевенската католическа църква измоли реликви от Фатима

   Плевенското епархийно светелище Дева Мария от Фатима” получи реликви на блажените деца от португалския град Фатима - Франциск и Яцинта Марто. Това съобщи за радио „Плевен” отец Венци Николов след посещението си в Португалия. Той обясни, че тържественото внасяне на реликвите на децата ще се проведе на 19 март  (неделя) по време на светата евхаристия от 11 часа. След литургията ще им бъде отдадена почит.

С това събитие обявената за епархийно светилище, католическа църква „Дева Мария от Фатима”, се включва в отбелязването на  100-годишнината от явленията на Божията майка пред трите  пастирчета- Лусия дош Сантос и Франциско и Яцинта Марто. През октомври ще бъде организирано поклонничество в португалския град Фатима.

 

Read more

„Кайлъка” ще бъде почистен за началото на пролетта

   Започнало е почистването на парк „Кайлъка” – информира днес областният управител на Плевен Марио Тодоров. Определени са хора от временната заетост – шестима работници, които събират отпадъци, клони и други предмети в района на алеите и по поречието на река Тученишка. Има уговорка с началника на Плевенския затвор 15 излежаващи присъди да се включат в почистващите дейности. Проверяват се съоръженията на язовирите. Една от почистващите фирми в Плевен също ще помогне с извозването на отпадъци – каза Марио Тодоров, като добави, че е провел разговор със собственик на строителна фирма, който е изявил желание да осигури работници и тежка строителна техника, която да разчисти реката между хотела и „Тотлебенов вал”.

 

Read more

Пет са одобрените проекти след първата сесия от Културния календар

   Пет от общо девет депозирани са одобрените за финансиране проекти в първата сесия от Раздел III на Културния календар на Община Плевен за 2017 година, съобщава пресцентъра на ОБщината. С еднакъв брой точки - 485, са концертът спектакъл „Пей ми песен, Северняко” на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” и изложбата „Неразгаданите символи на древността” на РИМ - Плевен. Следват ги балетният спектакъл „Куклената фея” на Маня Николова /461 т./, концертът „Симфонична гала” на Плевенската филхармония /457 т./ и Международната писателска среща „Побратимени светове” на Сдружението „Дружество на писателите” /414 т./.

 

 

Read more

Подготовката за изборите върви с нормални темпове

   Днес в Плевен пристигат бюлетините за предстоящите избори - информираха от Областната администрация. По думите на Ярослав Димитров – председател на Районната избирателна комисия те са 277 000, което е 110 %, тъй като десет процента са предвидени да са в повече от необходимите. По график, който е изготвен от Областната администрация, днес и утре бюлетините ще бъдат доставени и в останалите десет общини на Плевенска област. През следващата седмица по съответен график ще бъдат извършени обученията на секционните избирателни комисии, като най-голямото ще бъде на плевенската секционна комисия, която е и най-голяма в областта – каза още за радио „Плевен” Ярослав Димитров.

За да няма смущения при провеждане на гласуването, поради спиране на електрозахранването или по някакви други причини, от плевенския клон на „ЧЕЗ” са уверили, че в деня на вота ще има няколко дежурни екипа, които ще са в готовност да възстановят електрозахранването при аварии. Направен е разчет и за превключване на електросистемата към други съоръжения на фирмата, ако се наложи. Ще има и независимо захранване на Областната администрация, за да не се влияе от други консуматори на енергия – увери областният управител Марио Тодоров.

 

Read more

Go to top