Начало

16 Март 2017

Новият посланик на Република Корея беше на визита в Плевен

   Посланикът на Р. Корея н. пр. Шин Бунам посети днес Плевен. Преди срещата си с кмета Георг Спартански диполоматът посети Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Художествена галерия „Дарение Светлин Русев”, съобщава пресцентърът на Общината.

По време на разговорите със своя домакин г-н Шин сподели, че е изключително впечатлен от плевенските забележителности и вида на обновената централна градска пешеходна зона. От своя страна Георг Спартански изрази респект от дипломатическата кариера на своя гост и му пожела успешен мандат в страната ни. Той представи предстоящата реализация на едни от най-важните проекти на Община Плевен в областта на градската среда, транспорта, инфраструктурата на образователната база.

 

 

Read more

Плевенска филхармония с концерт за юбилея на Йовчо Крушев

   Плевенската филхармония под диригентството на Деян Павлов ще отбележи предстоящия юбилей на големия български пианист и композитор - Йовчо Крушев. Музикалното събитие ще бъде днес от 19часав зала „Катя Попова”. В концерта ще участват оперната  прима Цветана Бандаловскаи ОХ „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.
Проф. Йовчо Крушев концертира от 16-годишна възраст в цяла Европа, Азия, Африка. Бил е гост-солист на всички български оркестри, както и на авторитетни симфонични състави в чужбина. Репертоарът му включва огромен брой клавирни концерти, солови и камерни творби. Осъществил е десетки премиери на произведения от български композитори, както и редица записи за фонда на БНР.

 

 

Read more

Проф. д-р Славчо Томов е преизбран за Ректор на Медицински университет – Плевен

   Днес проф. д-р Славчо Томов беше преизбран за Ректор на Медицински университет – Плевен  с мнозинство от 154 делегати на Общото събрание на висшето училище, съобщават от учебното заведение.  През втория се мандат на управление за периода 2017 – 2021 година проф. Томов ще продължи политиката на развиване и утвърждаване на новаторския имидж на университета чрез изграждане на Научноизследователски институт като обединяваща научна инфраструктура и изследователски център за внедряване на високотехнологични и иновативни решения за развитието на медицината, подобряването на човешкото здраве и качеството на живот.

Като приоритет в образователната сфера ще продължи провеждането на целогодишна кандидатстудентска кампания под надслов „Успяваме заедно“ с цел привличане на качествени и мотивирани кандидат-студенти за всички предлагани от университета специалности.

 

Read more

Отбор на ПГ по автотранспорт в Плевен – втори в Национално състезание

   В края на миналата седмица в Горна Оряховица се е провело Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето”, съобщават от ПГ по автотранспорт „Проф. Цветан Лазаров” - Плевен. Надпреварата се провежда от фондация със съдействието на МОН и горнооряховската техническа гимназия „Васил Левски”. На официалното откриване на състезанието е била зам.-министър Мария Гайдарова, както и представители на РУО - Велико Търново и представители на технически университети от страната.

В състезанието са взели участие 42 отбора с общо 90 ученика. Те са решавали тест от 40 въпроса и две приложни задачи – „Изваждане на детайл от сборен чертеж” и „Допълване на чертеж с щриховка”. След проверка, комисия определи най-добрите в индивидуалната и отборна надпревара.

 

Read more

Да си спомним за художника Калин Павлов

   Спомени за младия художник  Калин Павлов, напуснал ни нелепо през миналата година, разказа Вяра Савова - една от първите му преподавателки по рисуване. Тя го е подготвила и за кандидатстване  в Художествената гимназия  в Троян, а сега влезе в ролята на представящ изложбата, която родители на твореца подредиха в негова памет. Трудно е да се говори в такива моменти, но с тази експозиция в ХГ „Илия Бешков” ние искаме да си спомним за Калин, каза Вяра Савова. „Гледайки картините му  имам усещането, че той се е лутал между рая и ада, спирайки се на земята и изобразява точно тази борба между светлината и тъмнината. Неговите  фигури са летящи, завладяващи  и наистина ни показват тези реалности, които явно за него са съществували”, обясни  Савова.

Read more

Подвижна избирателна кутия за избирателите с трайни увреждания

   Във връзка с Решение № 97-НС от 15.03.2017 г. на Районна избирателна комисия Плевен за назначаване на състави на две подвижни секционни избирателни секции (ПСИК) на територията на Община Плевен, уведомяваме избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление в срока по чл. 37, ал. 1 от ИК, че може да гласуват с подвижна избирателна кутия по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане за вписване в списъка за гласуване по настоящия им адрес в Община Плевен, ако подадат заявление за това по образец (Приложение № 14-НС), подписано саморъчно и изпратено:

 

Read more

Go to top