Начало

13 Март 2017

Община Плевен изпраща установените нарушения в читалищата до компетентните органи

   В началото на днешното оперативно заседание на ръководството на Община Плевен  в присъствието на журналисти кметът Георг Спартански подписа писмото до Министерството на културата с анализ как се харчат парите от държавния бюджет от читалищата на територията на общината. Копие от писмото ще бъде адресирано и до Агенцията за държавна финансова инспекция. Повод за сигнала станаха резултатите от проверки на дейността на 35-те читалища на територията на Община Плевен. Установени бяха редица нарушения в разходването на читалищните субсидии и в използването на материално-техническата база, дадена от Общината на читалища за осъществяване на дейността им.

 

 

Read more

Руски производители на техника ще търсят ниши на българския пазар

   Представители на осем крупни руски производители на селскостопанска техника днес посетиха Плевен. На среща с областния управител Марио Тодоров те бяха информирани за икономическото развитие на Плевенска област и увериха областното ръководство, че са пристигнали с намерението да предложат възможностите на заводите за бъдещи контакти със селскостопански производители. След разговорите с областния управител руските гости се срещнаха с вносители на селскостопанска техника и земеделски стопани и търговци от област Плевен иСеверозападна България. В зала "Плевен"  делегацията от 15 директора на заводи за производство на селскостопанска техника от Русиязапознаха присъстващите с производствените възможности.

 

Read more

Плевенски ученици ще покажат умения по риторика

   За първи път в Плевен се организира конкурс по мотивационна публична реч за училищните ученически съвети. Събитието е под надслов „Младите говорят за …” и ще се проведе на 1 април от 13 часа в зала „Катя Попов”. Организатори са  Общински съвет по наркотични вещества заедно с отдел „Образование” на Община Плевен и Общинската постоянна комисия по образование и Европейски информационен център „Европа Директно” -Плевен. 

Желание за участие са изявили седем отбора от  МГ „Гео Милев“, СУ „Пейо Яворов“, ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, ПГ по транспорт „Проф. Цветан  Лазаров“, ДФСГ „Интелект“, ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, Гимназия с преподаване на чужди езици – Плевен. Конкурсът включва  групово представяне в рамките на 5 минути и индивидуална реч на оратор,  мотивационен говорител на отбора.

 

Read more

Плевенската католическа общност се помоли за сирийското семейство и отец Паоло Кортези

   Стотици католици присъстваха на неделната литургия в епархийското светилище „Дева Мария от Фатима” в Плевен.  Голяма част от тях идват от областта. По време  на службата отец Венци Николов се обърна към присъстващите с призив да са запознаят с официалното становище на Епископската конференция на католическата църква в България по случая с отец Паоло Кортези. Италианският  свещеник  напусна Белене след недоволство по повод  приютеното от него семейство сирийски бежанци.

„Всеки има право на добро име”, каза отец Венци по време на службата и  отправи апел към присъстващите да се помолят  за  сирийското семейство и свещеник  Паоло Кортези. Стана ясно, че църквата в Белене не е затворена, в нея се провеждат служби и се очаква назначаването на нов свещеник.

 

 

Read more

Световният шампион Станимир Беломъжев днес се завръща в България

   Най-добрият български състезател в ски ориентирането Станимир Беломъжев днес се завръща от ХХІІ Световно първенство по ски ориентиране, провело се в Красноярск, Русия. Там той стана световен шампион средна дистанция и само лош късмет не му позволи да застане сред най-силните на дълга дистанция. По трасето Станимир се сблъска с друг състезател, счупи една от щеките си и докато възстанови екипировката си изгуби време. Състезателната програма завърши с класически щафети, в които на старт застанаха 14 тима. На първи пост стартира Антония Григорова, която предаде 13-та, а Мартин Пенчев изпревари петима конкуренти и предаде 8-ми. Станимир Беломъжев успя да изпревари още един отбор и изведе нашите до седма позиция. Българските национали изпревариха силните отбори на Латвия, Швейцария, Румъния, Италия, Казахстан, Япония и Австрия.

 

Read more

Go to top