Начало

02 Март 2017

В РИМ откриха изложба за Първата световна война

   По повод 100 години от участието на България в Първата световна война в Регионален исторически музей (РИМ) – Плевен беше открита изложба „Образи и щрихи от Голямата война”. Тя ще може да се види до 25 март, а входът е свободен.

Изложбата е дело на научния актив на БАН в лицето на д-р Цветан Радулов и резултат от сътрудничеството между Регионален академичен център – Плевен, РИМ и БАН.

Впечатляващо богатство от експонати  представят различни моменти от дълго продължилия военен конфликт.

 

 

Read more

Стартира проектът „Букварче, бъди ми другарче”

   В село Бохот  40  деца от малцинствени етнически групи на 3 – 4-годишна възраст ще бъдат приобщени към образователния процес. Още 50 малчугани на 5 и 6 - години, ще бъдат подготвени за постъпване в училище. Тази не лесна задача са си поставили участниците в проекта „Букварче, бъди ми другарче”, по който работят съвместно Община Плевен в партньорство с  фондация „Образователно сътрудничество”. Инициативата се финансира от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Общата стойност е 185 948 лева, от които 85% са от Европейския социален фонд  и 15% - национално съфинансиране.

Първите стъпки по проекта започват през август 2016 година и до момента вече има резултати от неговото изпълнение.

 

 

Read more

Кристина Станева е носител на Голямата награда за детска рисунка

   В Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” днес бяха връчени наградите от Националният конкурс за детска рисунка „Освобождението” - една от големите,  традиционни прояви, с които Община Плевен и Регионален Военноисторически музей Плевен отбелязват Националния празник 3 март и  Освобождението на България. През 2017 година в конкурса взеха участие 392 творби на ученици от 35 училища и 2 детски градини, от 21 населени места в 8 области на България.От Плевенска област участват ученици от Буковлък, Долна Митрополия, Кнежа и Червен бряг.  Участниците от Плевен са от 13 училища и една детска градина извън конкурса. Това са НУ „Христо Ботев”,  НУ „Единство“, НУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Лазар Станев”,ОУ „Йордан Йовков”,ОУ „Цветан Спасов”,ОУ „Д-р Петър Берон”,ОУ „Св. Климент Охридски”,СУ „Иван Вазов”, СУ „П.К.Яворов”, СУ „Стоян Заимов“, Гимназия с преподаване на чужди езици, НУИ „Панайот Пипков” и Детска градина  „Зорница”.     

Read more

„Другата Марлене” вече е при читателите

   Представянето на първата стихосбирка на плевенската поетеса д-р Даниела Табакова - „Другата Марлене“ събра в залата на читалище „Съгласие 1869” много почитатели на поетичното слово и приятели на авторката. А присъствието на Маргарита Петкова – редактор на стихосбирката, беше още един повод за среща с поетичното изкуство. „Тук винаги дишам с пълни гърди”, каза за радио „Плевен” Маргарита Петкова, и добави, че с пристигането си сякаш се подмладява.

В Плевен Марго има много приятели и почитатели на поезията й, тук има творчески дух.

Read more

Художникът Страхил Найденов: Всяка мозайка е като пъзел , събрал в себе си една история

   Изложба „Мозайка” бе представена в Арт център-Плевен.Творбите са на плевенския художник Страхил Найденов.Това е втората му самостоятелна изява в нашия град. В експозиционната зала той е подредил 55 творби, изработени в период от една година. Сред тях има стенни пана, скулптурни мозайки и триизмерни произведения от естествени материали. По думите на автора всяка мозайка е като пъзел, събрал в себе си една история. Сама по себе си тя  живее самостоятелно в пространството.

При откриването  на експозицията Светла Тончева обясни, че произведенията са на различна тематика, а житейските събития  често провокират твореца да се впусне в дебрите на философията.

Read more

Временно ограничават движението в центъра на Плевен на 3 март

   На основание чл. 44, ал. 2, във връзка с чл. 44, ал. 1, т. 1 и т. 4 от ЗМСМА, чл. 18 от Наредба № 1 за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на Община Плевен, във връзка с недопускане нарушаването на обществения ред и сигурност по време на мероприятията по случай честването на 3-ти март - 139 години от освобождението на България, кметът на Община Плевен Георг Спартански издаде Заповед, с която се ограничава временно движението на МПС за времето от 8.30 до 10.45 ч. по ул. „Стоян Заимов” в отсечката между ул. „Дойран” и ул. „Вардар” /велоалеята/. В забранения участък не се допуска преминаването на МПС с изключение на автомобили от СНМП, ПБЗН и МВР.

Забранява се и спирането и паркирането на МПС на общинските паркинги до административната сграда на Община Плевен и до ДКТ „Иван Радоев” за времето от 7 до 14 ч. на 3 март.

Read more

Тримата плевенски полицаи ще бъдат под домашен арест

   В залата на Плевенския окръжен съд се проведе заседание, на което беше определена мярката на тримата полицаи, обвинени в отнемането и продажбата на цигари без бандерол, повдигнато от Софийската градска прокуратура. Припомняме, че специализирано звено “Антикорупция привлече като обвиняеми тримата служители на МВР-Плевен, за кражба, извършена през 2014 г. от мобилизационен склад на МВР в с.Згалево, при условията на продължавано престъпление. По думите на представителя на Плевенската прокуратура, стойността на отнетите цигари е близо 2 300 000 лв., като приблизителната сума на печалбата от тях е около 1 000 000 лева.

Read more

Go to top