Начало

01 Март 2017

Административен съд – Плевен навърши 10 години

   10-годишнината от създаването на Административен съд в Плевен събра представители на  съдебната, местната и държавната власт, бивши и настоящи служители и съдии. Председателят Полина Богданова - Кучева даде положителна оценка за работата на своите колеги и подчерта, че за този период институцията е успяла да се наложи като достъпна, осигуряваща бързо и ефективно правосъдие. Резултатите показват, че за тези 10 години са образувани 11 060 дела, от тях са разгледани повече от 10 900, постановени са над 8 600 съдебни решения и повече от 2 300 определения. От всички постанови съдебни акта, само 0,6 % са влезли в сила с малки закъснения над определения едномесечен  срок.

Read more

Отслужиха панихида за Цар Освободител

   В рамките на програмата, посветена на 139 години от Освобождението на България, днес в храма „Св. Георги Победоносец” се състоя панихида по повод 136- та годишнина от гибелта на Цар Освободител Александър II. Тя бе отслужена от плевенски свещеници в присъствието на ръководители на общинската администрация, на Военно-въздушната база ”Георги Бенковски” - Долна Митрополия, на патриотични и неправителствени организации,  ученици от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици – Плевен.

 

Read more

При баскетболистите в общинските ученически игри има вече победители

   Четири от възрастовите групи в турнира по баскетбол от общинския етап на Ученическите игри излъчиха своите победители – информира Светослав Рачков – главен организатор на турнира. При момчетата 5-7 клас първи се класираха баскетболистите от ОУ ”Цветан Спасов”, втори и трети останаха МГ ”Гео Милев” и СУ ”Стоян Заимов”. При момичетата в турнира победи тимът на  СУ ”Стоян Заимов”, след тях останаха   ОУ  „Петър Берон” и СУ „Пейо Яворов”. Определени са първите отбори и при юношите и девойките – 8-10 клас. Тимът на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици стана първи при юношите. Втори и трети са МГ ”Гео Милев”  и Професионалната гимназия по електроника и химични технологии.

Read more

Работилницата за мартеници приключи дейността си

   Близо 150 деца от 9 училища, детски заведения и Защитени жилища се включиха в работилницата за мартеници, организирана от Регионален исторически музей - Плевен. Днес е последният ден в който участниците ще покажат творчество в направата на символа на пролетта. По традиция в навечерието на 1 март РИМ провежда тази инициатива, която се посреща с голям интерес от страна на децата. Специалистите разказват за традициите и обредите, свързани с този празник, обяснява Миглена Николаева. Всяко дете изработва мартенички, с които ще зарадва днес своите  близки.

Read more

Над 300 ориентировачи ще се състезават за Купа "Трети март”

   И през тази година Плевен ще бъде домакин на едно от големите състезания по спортно ориентиране. В него имат право да вземат участие всички клубове по ориентиране от страната с неограничен брой състезатели. Националната купа „Трети март” е включена в календара на Българската федерация по спортно ориентиране. Заявки за участие до момента са изпратили над 300 състезатели от 23 клуба в страната. Стартът на Купа „Трети март” ще бъде даден в 11 ч., на 5 март в „Бохотската гора”. Подготвени са маршрути в 13 възрастови групи, като най-дългото разстояние ще изминат мъжете /елит/ – общо 6 900 метра, с 20 контролни точки и сборно изкачване – 200 метра. Най-къси са маршрутите на 10-годишните – 1 500 метра, с 6 контролни точки и с 40 метра сборно изкачване.

 

Read more

Спекулациите с името на Васил Левски са изключително непочтени

   „Оттеглих точките от дневния ред на последната сесия за анализ на училищната мрежа на територията на община Плевен, предложенията за закриване на ОУ „Н. Й. Вапцаров” и ОУ „В. Левски” и предложението за откриване на ново училище с името „Васил Иванов Кунчев – Левски”, защото се правят волни интерпретации на намеренията на общинската администрация в контекста на предизборна агитация. Считам за изключително нагло и грозно да се спекулира с името на Васил Левски, за да се извличат политически дивиденти за няколко гласоподаватели повече”, така кметът на Община Плевен Георг Спартански, цитиран от пресцентъра на общинската администрация, обясни мотивите си за оттегляне обсъждането на точките.

Той беше категоричен, че предложенията ще бъдат внесени отново, но на следващата сесия на 30 март.

Read more

Международен симпозиум по скулптура ще се провежда в Плевен

   Общинският съвет прие Статута на Международен симпозиум по скулптура „ПЛЕВЕН”. Той ще се провежда през две години и ще е през септември. Скулпторите ще работят с камък, а изработеното от тях ще естетизация градската среда. Създадените произведения остават собственост на Община Плевен, като се запазват авторските права на творците. Симпозиумът се организира от Община Плевен. Като съорганизатори могат да бъдат включени Съюзът на българските художници, Групата на художниците – Плевен, или физически и юридически лица, които споделят целите и идеите на Симпозиума.

Кметът на Общината назначава със заповед Организационен комитет за провеждането му. Членове на комитета са изтъкнати творци, видни общественици, участващи доброволно без заплащане, както и експерти от отдел „Култура”.

 

Read more

Go to top