Начало

Март 2017

29 Март 2017

Златна палитра за петгодишната Ивайла Петрова от конкурс в Македония

   Петгодишната Ивайла Петрова от арт школа „Колорит” стана носител на най-високото индивидуално отличие на Международния конкурс за рисунка ”Битоля 2017” в Република Македония. Талантливото плевенско дете печели престижната награда с живописната си творба  „Щастлива съм”, изпълнена с маслени пастели.

Международното жури е присъдило Диплом на победителите на шестгодишните Анна Петрикова и Антонио Спасов.

 

 

Read more

THIS BURNING DAY с концерт в Плевен

   С присъщия си "горящ" ентусиазъм музикантите от софийската метълкор група THIS BURNING DAY ни съобщават за участие на плевенска сцена. Въпреки големия брой концерти, от 2011 година, когато е създадена групата, до сега, предстоящата изява е първата, на която плевенчани ще могат да се насладят на неизчерпаемата енергия на метъл групата. Момчетата ще се чувстват у дома си и поради факта, че Плевен е роден град на двама от петимата музиканти. Това са Тодор Саньов - китари и Мартин Найденов - бас. Зад името THIS BURNING DAY стоят още Калин Велчев - вокали, Добромир Колев - китари и Илия Лазов - барабани.

THIS BURNING DAY е една от групите с най-разпознаваемо звучене на българската метъл сцена. Музиката им е сплав от мощни китарни рифове, здраво удрящ ритъм, атмосферични синтетични звуци, симетрично покрити от вариращи тежки до мелодични вокални линии.

 

Read more

Плевенските правоохранителни органи доказаха лидерската си позиция при разкриването на извършители на престъпленията против политическите права на гражданите

   В дните преди изборите и по време на самия изборен процес, на територията на Районна прокуратура –Плевен са били образувани 12 досъдебни производства. На територията на Област Плевен  те са над 14, съобщи заместник-окръжен прокурор Иво Йолов на съвместна пресконференция на полиция и прокуратурата днес. В този период плевенските магистрати са работили заедно с Областна дирекция на МВР –Плевен  и Териториална Дирекция на ДАНС-Плевен  по над 30 прокурорски преписки по подадени сигнали.

Правоохранителните органи на територията на Плевен доказаха,  че са лидери в национален мащаб по противодействие и разкриване на извършители на престъпленията против политическите права на гражданите. Данните за Районна прокуратура –Плевен показват, че са постъпили  общо 23 сигнала по които са образувани прокурорски проверки, от тях 21 са приключили с отказ да бъдат образувани досъдебни производства, поради липса на достатъчно събрани данни, по 2 от преписките работата продължава.

 

Read more

28 Март 2017

Нов председател избра Районната колегия на денталните медици

   На свое отчетно-изборно събрание Районната колегия към Съюза на стоматолозите в България избра нов председател. Това е д-р Павлин Стефанов. По думите на секретаря на плевенската колегия - д-р Поля Петева, д-р Стефанов е най-младият председател на организация  в съюза. В нея членуват 183 специалиста от цялата област, като през последната година има 10 новорегистрирани. Почти всички малки населени места имат зъболекари. Амбициозен и напорист, новоизбраният лидер на плевенските зъболекари е решил да поведе гилдията в няколко направления. На първо място са срещи с кмета на Община Плевен Георг Спартански, с председателя на Общинския съвет Мартин Митев и с председателя на Постоянната комисия по здравеопазване д-р Калин Поповски, на които ще бъдат обсъдени злободневни въпроси, свързани със зъболечението и профилактиката. Наболял въпрос е липсата на денонощен дентален кабинет в Плевен.

 

Read more

Мартин Митев се включва в Националната кампания „Великден за всеки“

   Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев ще подкрепи второто издание на Националната кампания „Великден за всеки“ - "Дари празник на баба и дядо". Както и миналата година, и сега той призовава всички общински съветници от Общински съвет - Плевен да се включат в инициативата, съобщават от Общинския съвет.

Основната идея на Националната кампания „Великден за всеки“, инициирана от омбудсмана Мая Манолова, е всеки българин с финансови възможности да отдели средства и храни за възрастните хора, които няма да получат надбавката по повод големия християнски празник. Правителството отпуска по 40 лв. допълнително на тези, които получават до 314 лв. Идеята на кампанията е да бъдат подпомогнати хора, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг.

 

 

Read more

Добри резултати в работата отчита Административният съд в Плевен

   В Административен съд – Плевен днес се проведе  Годишно отчетно събрание за дейността на съда през 2016 година.Гости на събитието бяха съдия Румяна Монова – заместник председател на Върховен административен съд и ръководител на Първа колегия във ВАС и  председателите на  Апелативен съд – Велико Търново,  на Окръжен съд и на Районен съд – Плевен.

Резултатите, които са постигнати  през отчетния период, свидетелстват  за много добрата работа на всички съдии и съдебни служители, каза председателят на Административния съд - съдия Полина Богданова -Кучева. Тя благодари на своите колеги за проявената мотивация, професионализъм, отговорност  и всеотдайност  при осъществяване   на  дейността на съда.

 

 

Read more

ОбС с тежка сесия - решава за оптимизацията на общинската училищна мрежа

   По предварителен дневен ред от 40 точки заседава на 30 март Общински съвет - Плевен. Сесията е от 9 ч. в сграда „Гена Димитрова“. Сред основните точки на предстоящото заседание отново са въпросите, касаещи оптимизацията на общинската училищна мрежа в Плевен. Четвърта точка в дневния ред е предложението за откриване на ново основно училище с името „Васил Иванов Кунчев - Левски” във връзка с предстоящото преструктуриране на Гимназията с преподаване на чужди езици. Точки 14 и 15 са съответно предложенията за закриване на ОУ „Никола Й. Вапцаров“ и на ОУ „Васил Левски“.

На тази сесия предстои да бъдат разгледани и програмите за развитие на търговските дружества с общинско участие за 2017 година.

Точка първа в предварителния дневен ред на сесията е отчет за изпълнението на решенията на Общинския съвет за периода 25 февруари  - 31 март 2016 г., след което съветниците трябва да вземат решение по предложение за промени в учредителния акт на „Паркстрой” ЕООД - Плевен. Промените касаят адресна регистрация на фирмата и предмета й на дейност.

 

Read more

27 Март 2017

Дайте път на театъра!

   Днешният 27 март е Международен ден на театъра. Плевенският драматично-куклен театър „Иван Радоев”, както всички театри по света, днес отбелязва този празник. По този повод театралната трупа  представя една  от най-успешните си постановки  - „Българите идат”, с режисьор Димо Дешев. С това българско представление актьорите,  заедно с танцьорите от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, отправят своите поздравление към плевенската публика. Близо 300 зрители, предимно  от третата възраст, уважиха поканата на драматичния театър. В началото на спектакъла режисьорът Димо Дешев поздрави своите колеги и обясни, че по традиция на този ден театралната общност прочита по едно послание от различен автор, режисьор, актьор, писател –близки до театъра.

 

 

Read more

Европейски пари ще бъдат вложени отново в плевенската инфраструктура

   Договорът за предоставяне на средствата по Оперативна програма ”Региони в растеж” вече е подписан – обяви кметът на Община Плевен Георг Спартански. Средствата са в размер на 17 милиона лева и с тях ще бъдат купени 14 нови тролейбуса, два влекача на градския транспорт, на 16 кръстовища ще бъде монтирана видеоуредба и ще бъде въведена нова система за таксуване с билети. Предстои избор на изпълнители и усвояването на средствата. До седмица ще започне и реконструкцията на Градската градина, за която са предвидени 1,8 милиона лева по Оперативна програма.

 

Read more

Плевенчани дариха пари за лечение на болни от рак на гърдата

   Когато се срещнахме с д-р Елиза Георгиева и започнахме разговор с нея, веднага се почувства съпричастността й към онова, с което се е заела. Не случайно тя започна с това, че хората приемат думата фондация като „нечиста”. И веднага го опроверга със стореното във Фондация „Свети Иван Рилски” за петте години от съществуването й – осигурени са зъбни протези на повече от 900 социално слаби възрастни пациенти. Реконструктивните операции на жени с карцином на гърдата са общо осем. Модераторът на фондацията Даниела Кермова редовно извършва консултации с хора, които имат нужда от психологическа подкрепа. В тази група, освен жените, които се нуждаят от терапия, има и по-креативни занимания като арттерапия, уроци по готварство и сладкарство. Д-р Елиза Георгиева напомни и данните от статистиката, която е категорична – всяка осма жена страда от карцином на гърдата. Това прави дейността на фондацията още по-отговорна, тъй като освен с подпомагането на пациентки при лечението им, специалистите организират мероприятия по превенция на заболяването, тъй като откриването на рака на гърдата в начален стадий е лечим.

 

Read more

Go to top