Начало

Март 2017

31 Март 2017

Писателите отбелязаха деня на шегата-1 април

   В  ХГ "Дарение Светлин Русев" се проведе хумористичен литературно- музикален спектакъл „Светът е оцелял, защото се е смял”. Организатор на събитието е Дружеството на писателите-Плевен. По традиция денят на шегата винаги е намирал място в календара на плевенските писатели.  Както всяка година, така и тази,те се събраха за да отбележат 1 април и да се повеселят.  Хумористичната изява не беше лишена от публика и почитатели, дошли да се насладят на творчеството на плевенските автори. Общо 14 творци, от 16 до 90-годишна възраст, се представиха със своите произведения-разкази, стихове, проза и епиграми . Сред участниците бяха Цветан Розов, Веселин Чернялски, Люлин Занов, Вана Николова, Петко Спасов, Атанас Славчев, Адалберт Николов, Венета Николова, Боян Горанов и Танчо Илиев.

 

 

Read more

С изложба в Плевен отбелязаха 90 години от рождението на Иван Радоев

   На 30 март се навършиха 90 години от рождението на големия български драматург и поет Иван Радоев. По този повод в Регионален исторически музей – Плевен с участието на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ беше открита изложба „Светът на Иван Радоев“.Над 90 експоната са представили моменти от  живота и творческата дейност на родения в Пордим поет и драматург, лирик и философ, новатор, един от създателите на модерната българска драма през втората половина на ХХ в.

На 31 март ще бъде обявен носителят на голямата награда на деветото издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев”. Тържествената церемония по обявяването на победителите ще се проведе  тази вечер  от 18 часа в сградата на плевенския театър, ноесщ името на Иван Радоев.

 

Read more

30 Март 2017

В ход е първото за годината миене на улиците в Плевен

   С половин месец по-рано започна първото за 2017-а година измиване на уличната мрежа в Плевен. То се осъществява в рамките на договор „Поддържане на чистотата - метене, миене на улици, тротоари, площадни пространства, спирки на обществения транспорт, подлези и почистване на отводнителните оттоци в Плевен”, съгласно който градът е разделен на два района, съобщават от общинската администрация.

Дейностите в район I се извършват от служителите на  „FCCБългария” ЕООД. Районът обхваща улиците:  „П. Волов”, „Козлодуй”, „Карлово”, „Плиска”, „Преслав”, „Копривщица”, „Г. Константинов”, „Г. Бенковски” „Ив. Вазов”, „Т. Каблешков”, „Ц. Матев”, „Братя Миладинови”, „Изгрев”, „Гена Димитрова”, „П. Р. Славейков”, „Н. Рилски”, „Белмекен”, „Г. С. Раковски”, „П. Цветков”, „К. Величков”, „Пирин”, „Битоля”, пл. „Македония”, „В. Априлов”, „Преспа”, „Дебър”, „Прилеп”, „Искър” „Хаджи Ангел”, „С. Врачански”, „Даскал Димо”, „Тича”, „Ив. Рилски”, „Гренадирска”, „Н. Бозвели”, „Юрий Венелин”, „Трапезица”, „Отец Паисий”, „Л. Бърдарова”, „Г. Домусчиев”,

Read more

45 бакалаври от Педагогическия колеж в Плевен днес получиха дипломите си

   На официална церемония днес бяха връчени дипломите на 45 студенти, завършили Педагогически колеж – Плевен през 2016 година. Те получават образователна квалификационна степен „Професионален бакалавър”. 13 от завършилите са с успех над 5.50, а двама са пълните отличници, обясни директорът на колежа доц. д-р Емил Бузов. „Това за нас е особена чест и гордост, че тези хора ще могат, при добро стечение на обстоятелствата, да се реализират по същия начин и в професионалния си живот”, споделя доц. Бузов.

Гости на тържеството бяха ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов и деканът на Педагогическия факултет проф. д-р Венка Кутева.

Read more

ОбС прие положително становище за възстановяване статута на Плевенска филхармония с открита оперна сцена

   Общински съвет - Плевен прие решение за даване на положително становище за възстановяване статута на Плевенска филхармония като Плевенска филхармония с открита оперна сцена „Христо Бръмбаров”. Вносител на предложението за статута на филхармонията е председателят на местния парламент Мартин Митев.

В писмо до Общинския съвет от 17 февруари тази година директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски заявява искане за възстановяване статута на филхармонията като Плевенска филхармония с открита оперна сцена „Христо Бръмбаров”. С Постановление №14 от 31 януари 2011 г. на Министерския съвет думите „с открита оперна сцена „Христо Бръмбаров“ са били заличени.

 

Read more

Първото в страната училище на името на Валери Петров разкриха в Плевен

   С пълно мнозинство днес Общински съвет в Плевен разкри ново училище в града. Според новия Закон за предучилищното и училищно образование, така наречената „Малка езикова гимназия” не може да съществува към Профилираната езикова гимназия и трябва да се обособи като самостоятелно Основно училище. По предложение на настоящото си училищно ръководство, то ще носи името Валери Петров. Мотивите на директора на ПГПЧЕ Юрий Тодоров бяха обостовани с това, че поетът се изучава в учебниците от 1 до 7 клас и един от най-известните ни съвременни автори, преводач на Шекспир, Гьоте. Правил е преводи от английски, немски, руски, испански, италиански. Работил като лекар, но се превръща в български класик, предложен за Нобелова награда.

 

Read more

Ученици от ПГ по туризъм се запознаха отблизо с работата на Общинския съвет

   Група от 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ - Плевен присъства днес на заседанието на Общински съвет  - Плевен. Децата са от клуб „Европейски хоризонти“ с ръководител Камелия Баръмова, преподавател в гимназията.

„В клуба участват 20 деца от 8, 9 и 10 клас, работим от началото на учебната година. В „Европейски хоризонти“ се запознаваме с работата на институциите у нас и в Европа. Децата са много ентусиазирани, интересно им е и желаят да видят отблизо как се случват нещата, за да могат да си създадат реална представа за това що е власт“, сподели на сесията днес г-жа Баръмова. И допълва, че макар и малки, учениците имат активна гражданска позиция, интересуват се от случващото се в страната и имат своето мнение.

 

Read more

ОбС – Плевен заседава днес

   По дневен ред от 39 точки ще заседава днес Общинският съвет - Плевен. Към предварителните 40 бяха изтеглени 4 и добавени нови 3. В края на сесията и гражданин ще направи изказване по актуални въпроси, което ще стане след приключването на всички точки от дневния ред на съветниците.

Половин час преди началото на сесията зала "Гена Димитрова" беше обсадена от родители, дошли да чуят дебатите по точките за закриване на 2 училища и откриване на ново.Част от тях останаха извън залата, а други предпочетоха Конфернтната зала, където да изчакат до началото на дебатите по интересуващите ги точки.

 

 

Read more

„Лаъйнс клуб” - Плевен с поредица от благотворителни изяви

   Всички предстоящи инициативи на „Лайънс клуб” - Плевен ще преминат под егидата на 100-годишнината от създаването на световната неправителствена организация. Това стана ясно на пресконференция дадена от сегашния председател Галин Найденов и представителите на клуба  Анастас Балабанов, Бисер Богданов, Светослав Георгиев и Красимир Атанасов.

Не случайно мотото „Да творим добро” е водещо за поредицата от  благотворителни  изяви, осъществени досега на  територията на Плевенска област. Сред тях са съвместната акция със студентите от Медицинския университет  за безплатно тестване на нивото на кръвна захар на повече от 1 000 души, както и организирането на кампания за очни скринингови прегледи  на 596 деца от предучилищна възраст в 20 детски градини.

Read more

29 Март 2017

Златна палитра за петгодишната Ивайла Петрова от конкурс в Македония

   Петгодишната Ивайла Петрова от арт школа „Колорит” стана носител на най-високото индивидуално отличие на Международния конкурс за рисунка ”Битоля 2017” в Република Македония. Талантливото плевенско дете печели престижната награда с живописната си творба  „Щастлива съм”, изпълнена с маслени пастели.

Международното жури е присъдило Диплом на победителите на шестгодишните Анна Петрикова и Антонио Спасов.

 

 

Read more

Go to top