Начало

Февруари 2017

28 Февруари 2017

286 консултирани през 2016-а в Превантивно-информационния център по зависимости

   През миналата година плевенските специалистите от  Превантивно-информационния център по зависимости са предоставили 286 услуги на хора с различни проблеми и на техните семейства. Това съобщи на пресконференция Катя Божикова, председател на  Общински съвет по наркотични вещества –Плевен .

Дейността на центъра е потърсилите помощ да се информират, консултират или да насочват за лечение лица  с вече изявена проблемна употреба на алкохол, опиати, стимуланти или хазартна зависимост. Данните показват, че намалява възрастовата граница на младите хора, които употребяват наркотични вещества, сред случаите вече има 15 годишни.

 

Read more

Община Плевен с искане към министър-председателя за финансова помощ за отбелязване на 140 г. от Плевенската епопея

   Кметът Георг Спартански и Председателят на Общинския съвет Мартин Митев ще се обърнат с  писмо до министър-председателя Огнян Герджиков да бъде отпусната финансова помощ за възстановяване на паметници и мемориали, свързани с освобождението на Плевен по време на Руско-турската война от 1877/78 г. Поводът е отбелязването на 140-годишнината от Плевенската епопея. Патрон на честванията ще бъде президентът Румен Радев.

Подготовката за това важно събитие от националния ни календар продължава. Създаден е организационен комитет.

На брифинг в Община Плевен кметът Спартански представи  модели на рекламни материали, посветени на 140-годишнината.

Read more

Проблемните язовири в Община Плевен са източени

   От общо четиридесетте язовира на територията тридесет са собственост на Община Плевен. Сред тях има проблемни - в предаварийно или аварийно състояние, но именно по тази причина са източени и не се завиряват. Те ще бъдат поддържани така, докато не се възстановят в нужния вид. В тази връзка общинските язовири не представляват опасност за населението. В това за пореден път увери кметът Георг Спартански след съобщена в някои медии статистика, че Плевен е сред трите области в страната с най-голям брой изкуствени водоеми, застрашаващи обществената безопасност.  

Read more

Цветни пирамиди и в кварталите на Плевен

   Плевен да стане по-цветен и приветлив град, това е идеята на ръководството на Община Плевен, която кметът Георг Спартански представи пред журналисти. Поставените за първи път цветни пирамиди в центъра имаха успех и се харесаха на нашите съграждани. Нека да  направим това и в жилищните комплекси „Дружба” и „Сторгозия”, каза Спартански.

Управителят на общинска фирма „Паркстрой” Дамянка Владимирова обясни, че няма проблем, защото разсадникът разполага с разнообразни цветя.

Read more

Плевенчани получиха информация за редките болести

   На днешния 28 февруари, в Деня на редките болести (29 февруари) Националният алианс на хората с редки болести и Асоциацията на студентите – медици в България организираха кампания, на която раздаваха информационни материали и балони с логото на инициативата. По думите на Виолета Димитрова – координатор на Националния алианс на хората с редки болести за Плевен, днешната инициатива си е поставила задачата да запознае плевенчани с проблемите на пациентите и да им окаже активна подкрепа, да не бъдат изолирани. В България най-сериозният проблем за справяне с редките болести остава диагностиката, а лекарствата, необходими за лечение, обикновено не могат да се намерят в аптеките.

Read more

Областният управител даде първа пресконференция

   В Заседателната зала на Областна администрация – Плевен новоназначеният областен управител Марио Тодоров проведе първия си брифинг с представителите на печатни и електронни медии.

Марио Тодоров встъпи в длъжност на 16.02.2017 г. след Решение на Министерски съвет №126/15.02.2017 г. Той е възпитаник на Националния Военен Университет „Васил Левски“ – Велико Търново с квалификация: офицер от мотострелкови войски – военен инженер по експлоатация на АТТ и гражданска специалност:  машинен инженер – двигатели с вътрешно горене. Дългогодишен експерт е с богат административен и управленски опит като служител, заемал отговорни ръководни длъжности в системата на Министерството на вътрешните работи. Работил е като  Началник на Първо РПУ –Плевен за периода 2000 – 2002 г.; Заместник-директор на ОД МВР - Плевен за периода 2002 – 2010 г.; Районен инспектор към АЕЦ Белене; Районен инспектор към община Пордим; ОР към криминална полиция Плевен; Началник на полицейски участък „Дружба“; Началник група криминална полиция към 1 РПУ Плевен; Началник група „Престъпления против личността“  към ОД МВР Плевен за периода 1988 – 2000 г.

 

Read more

Отново вандали в детско заведение

   Сигнал за вандализъм в детска ясла „Латинка” е получен в понеделник сутрин  в Община Плевен. Това съобщи Стефан Захариев, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности”. Той разказа, че вандалският акт е станал през почивните дни, когато неизвестни нарушители са влезли в двора на детското заведение и с камък са счупили стъклопакета на спалното помещение на една от групите. Веднага е било съобщено на телефон 112. Полицията работи по изясняване на случая и установяване на извършителите. Няма кражба или  влизане с взлом.

Read more

Преместват барелефа на Кирил и Методий от фасадата на съда

   Барелефът на Светите братя Кирил и Методий да бъде преместен от сградата на Съдебната палата. Това стана ясно на брифинга в Община Плевен. Вече има изготвен проект, който е направен безвъзмездно от младия архитект Анатоли Христов. Кметът Георг Спартански обясни, че мраморната плоча на създателите на българската азбука ще бъде монтирана на специален постамент в градинката между улиците „Полтава” и „Кирил и Методий”, в близост до съда.

Read more

Гласуваха 35 000 лв. за Спортен календар за 2017 година

   Общинският съвет на Плевен гласува разпределението на средствата за спорт, приети с Решение №462/26.01.2017 г. на Общинския съвет в група „Физическа култура и спорт” за тази година. 
„Общият размер на тези средства е 310 000 лв. Разпределението е съответно 35 000 лв. за финансиране на Спортния календар на общината, за Ученическите игри - 30 000 лв.“, съобщи на пресконференция председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

Read more

27 Февруари 2017

Да се присъединим към доброто дело на малката Божидара

   10-годишната Божидара от Националното училище по  изкуствата „Панайот Пипков” беше лично поздравена от кмета Георг Спартански по повод инициативата на детето да изчисти междублоковото пространство в жилищен комплекс „Дружба”. За доброто дело на момиченцето градоначалникът разбрал от снимки, публикувани във Фейсбук. Това е един хубав пример, който трябва да се показва на всички, каза Спартански и връчи на  Божидара календар, каталог с произведения на плевенски творци и стикери  с брант „Аз обичам Плевен”.

 

Read more

Go to top