Начало

Юли 2016

29 Юли 2016

Скаути ще показват умения в Градската градина

   От 1 до 5 август в Градската градина ще се появи скаутски лагер. В него ще бъде забавно и полезно за децата до 14 години. Линка Михова – клубен водач в плевенския скаутски клуб „Лъвче”, каза за радио „Плевен”, че в него ще има различни изпитания и игри, свързани със скаутското движение – преодоляване на препятствия, ходене по въжен мост, построяване на дървени конструкции и палатка. Очакват се гости от Русия, които вече трета година се включват в построяването и организирането на скаутския лагер в Градската градина.

Read more

Безработицата в Плевен намалява

   Безработицата в Плевен продължава да намалява и това е устойчива тенденция. Това каза днес изпълняващата длъжносттадиректор на Бюро по труда – Плевен Валентина Георгиева.Тя покрепи твърденията си сданни за нивото на безработицата в началото на тази година, когато то е било8,6% - илирегистрирани 5420 човека и към края на юни, когатоброят на незаетите е 4 775, което правиниво от 7,6 %.Според Георгиева това се дължи нараздвижванетона пазара на труда в общината.

Проблем за специалистите в Дирекция „Бюро по труда” – Плевен си остават трайно безработните лица, които са с ниска квалификация и ниско образование. Според изнесените данни такива са 1218 от поддържащите регистрация или 56,9%.

Read more

ОбС ще преразгледа издаването на пропуски за безплатно паркиране

   Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев запозна днес журналистите с работата на общинските съветници по време на редовното заседание на 28 юли. Предвидените точки от дневния ред бяха приети и единствено по-емоционално е преминало обсъждането на предложенията за нов управител на фирма „Паркстрой”. Този избор се е наложил, тъй като договорът на досегашния шеф на общинската фирма - Красимир Петров изтича на 2 август, поясни Мартин Митев. След обсъждането на две кандидатури – на досегашния управител и на Сашо Стоев, за ръководител на фирмата „Паркстрой” общинските съветници са гласували за Сашо Стоев и той ще я управлява за срок от три години.

Плевенският общински съвет гласува и данък, който трябва да плащат таксиметровите шофьори. Той ще е в размер на 450 лв. и ще постъпва в общинския бюджет.

 

Read more

От днес се записват новоприетите студенти в осемте бакалавърски специалности към МУ-Плевен

   На 28 юли, ден след провеждане на теста по биология за бакалавърските специалности,  Медицински университет – Плевен изнесе на сайта си и на място първо класиране на новоприетите студенти във факултетите „Обществено здраве“, „Здравни грижи“ и Медицинския колеж, съобщават от висшето училище. От днес до 2 август, ще се записват новоприетите студенти. С най-висок бал се класират студентите в специалност „Помощник-фармацевт“ (23.78 от максимален 24.00), следвани от приетите медицински сестри (23.67), след което се нареждат желаещите да се обучават в „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ (23.40 )и „Акушерка“ (22.63).

Тази година по-голяма част от кандидатите за бакалавърските специалности са предпочели да участват в класирането само с оценката си от Държавен зрелостен изпит по биология (над 350 зрелостници), като едва 150 кандидати се явиха на конкурсния изпит – тест по биология. Резултатите показват най-висок процент добри оценки – 42%, следвани от много добрите и отлични оценки – съответно 23% и 22%. Пълните шестици са 13.  

 

Read more

28 Юли 2016

ОбС измени на извънредна сесия прието преди 6 часа решение

   За 10 минути общинските съветници отмениха приет само преди 6 часа член 18 в свое решение 263, тъй като в него са допуснати „неработещи текстове”. Това стана на извънредна сесия, провела се 5 минути след закриването на редовната. Приетият извънреден член 18 в новата Наредба за условията и реда за записване, отписване и приемане на деца в общинските детски градини на територията на община Плевен, по предложение на съветника Николай Маринов, предизвика дебат още след края на гласуването. По думите на кмета и на председателя на ОбС текстът не се съобразява с това има ли Община Плевен възможност да предостави тази електронна услуга на гражданите, както и това, че за подобно подаване на документи по електронен път се изисква електронен подпис. След началото на извънредното заседание Николай Маринов оттегли предложенията си, а с 31 гласа „за” и нито един „против” и „въздържал се”, решението за отмяна на спорния член 18 в новата Наредба бе прието, с което и се изчерпа дневния ред на извънредно свиканото заседание.

Read more

Приет е годишният доклад за състоянието на горите, дивеча и рибата в област Плевен

   Консултативният съвет по опазване на горите, дивеча и рибата, председателстван от заместник – областният управител арх. Бойко Балтаков, прие доклада за 2015 година за състоянието на горите, дивеча и рибата за област Плевен, съобщават от областната администрация. Документът бе представен от инж. Павли Богдански – директор на Регионалната дирекция по горите в Ловеч. По време на експозето си той е направил анализ на представените обобщени данни като е акцентирал върху случаите на незаконна сеч и бракониерство.

През миналата година на територията на област Плевен са извършени 13 313 проверки по контрола и опазването на горските територии, дивеча и рибата.

Read more

Българските младежи посрещат папата в Краков

   Всички младежи с радост приеха новината за пристигането на Папата в Краков. Днешният ден е наситен от събития, като най-важното от тях е посрещането на Светия Отец, след обяд, в парка Блоня, съобщава кореспондентът на радио „Плевен” Валя Козовска.

Тази сутрин българската група се е събрала в храм „Преображение Господне“, където в присъствието на Апостолическия Екзарх Христо Пройков, група млади хора са представили хореография с българския трикольор. Архиепископът е поздравил младите хора за тази изненада и е подчертал, че танцът с трите цвята – бяло, зелено, червено, показва още знамената на Италия и Унгария. „Което показва, че сме частица от едно цяло”, е казал екзарха. И е пожелал след срещата в Краков, всички да се приберат променени и подновени духовно.

 

Read more

Съветниците на Плевен се събират на извънредно заседание след официалното приключване на редовната сесия

   Извънредно заседание на Общински съвет – Плевен ще се проведе пет минути след закриването на редовното заседание на съветниците днес. Това обяви председателя Мартин Митев преди края на сесията.

Извънредното заседание се налага, за да не се свиква то в друг ден, за да се прегласува решението на точка 3 от дневния ред на редовната сесия, когато по предложение на съветника Николай Маринов бяха приети текстове за електронно подаване на документи в детските градини. Точката е за приемане на Наредба за условията и реда за записване, отписване и приемане на деца в общинските детски градини на територията на община Плевен. Предложението на Маринов, което бе прието, няма да може да работи, тъй като някои от документите, които се изискват за подаване в детските градини, няма как да се подадат по електронен път, стана ясно след приемането на точката.

Read more

Сашо Стоев е новият управител на „Парсктрой”

   С 21 гласа ”за”, 9 „против” и 5 „въздържал се” общинските съветници избраха нов управител на фирма „Паркстрой”. Договорът на досегашния – Красимир Петров, изтича на 2 август и той ще бъде заменен от Сашо Стоев. Кандидатурата му бе предложена от Христомир Христов, общински съветник от партия „Гергьовден”. Стоев е инженер-агроном. Завършил е Аграрния университет в Пловдив и към момента има частен бизнес. Женен е с 2 деца.

Общинските съветници дълго обсъждаха кандидатурите за нов шеф на фирмата. Предложените за поста бяха двама – досегашният управител Красимир Петров, поддържан от кмета Георг Спартански и новото предложение. Сред исканията на съветници бе двамата да представят визията си за развитието на фирмата, но мнозинството не прие това предложение.

Read more

ОбС – Плевен заседава днес по дневен ред от 39 точки

   По дневен ред от 39 точки ще заседава днес Общинският съвет в Плевен. Към предварително раздадените 36 точки, последната от които питане на общинския съветник Николай Маринов, кметът добави две– за разрешаване на започването на процедура за изработка на нов устройствен план на община Плевен, както и за споразумение между Общината и изпълнителите на проекта за Интегриран градски транспорт.. Съветникът Диана Данова, от името на комисията по образователна политика също направи едно предложение, което касае дофинансирането на две паралелки през новата учебна година в СОУ „Пейо Яворов” и в ДФСГ „Интелект”.

 

Read more

Go to top