Начало

Март 2016

31 Март 2016

16-годишната Маринела Йорданова за Брюксел, взривовете и човешката толерантност

   Деветокласничката Маринела Йорданова от Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен е участвала в конкурс за есе на тема „Европейският съюз след 5 години”. Наградата на класираните участници е била посещение в Брюксел от 20 до 22 март, научи радио „Плевен”. Като победител в конкурса, Маринела е в групата на учениците от България, получили право да посетят Европейския парламент. Младежите са излетели от Брюксел 30 минути след взировете. „Пътуването до столицата на Белгия беше наситено с много положителни емоции. Вълнението от това да посетиш и разгледаш Европейския парламент, Парламентариума и Европейската столица беше голямо. Запознахме се лично с Господин Малинов и след неформална беседа той ни връчи сертификати като победители в конкурса „Европейско междучасие” за 2015/2016 г. Това беше една страхотна възможност да се запознаем с нови хора,да почерпим от техния опит и да създадем много нови приятелства”, обяснява ни Маринела. А за деня на взривовете в Брюксел, момичето споделя, че никой от участниците в конкурса не е разбрал какво се случило на Международното летище.

Read more

Близо 800 млади математици от цялата страна ще участват в пролетното състезание в Плевен

   От 1 до 3 април Плевен е домакин на ХХХV – те Пролетните математически състезания за ученици от  IV до VIIIклас. В надпреварата ще се включат близо 800 ученици от цялата страна. Състезанието ще се проведе на 2 април от 9 часа в Математическа гимназия „Гео Милев”  и в Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Г. С. Раковски”. Началникът на Регионалния инспекторат Албена Тотева обясни, че  всички участници  трябва да заемат местата си в залата  10 минути по-рано. Не се разрешава използването на калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника. Времето за провеждане на състезанието, съгласно регламента, е 4 часа и 30 минути.

 

Read more

Третират рапицата от 1 до 4 април

   Община Плевен съобщава, че eполучено уведомително писмо в изпълнение на Наредба №15 от 2004г. за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, че за времето от 01.04.2016 г. до 04.04.2016г. от 06.00 до 10.00 часа ще се проведе третиране на рапица с препарат "ПРОТЕУС 110 ОД". Пръскането ще се извърши с наземна техника /пръскачки/. Подлежащите на третиране терени са в местностите и на площ, както следва: 2900 дка, отстоящи от населените място с. Брестовец, с. Къшин, с. Тодорово, с. Бохот, с. Радишево, с.Тученица и гр. Плевен.

За организиране и провеждане на третирането отговаря  Пламен Радоев Йотов.

Read more

Общинските съветници заседават днес с дневен ред от 41 точки

   Общо 41 точки ще разгледат на редовното си заседание днес плевенските общински съветници. Към предварително обявените 37 точки бяха добавени 4, сред които изслушване на информация за финансовото състояние на Общинската фирма "Тибор", а за първи път в този мандат нямаше оттеглени точки.

Сред по-важните точки в дневния ред на ОбС днес са промените в наколко Наредби, както и предложението за смяна на управителя на фирма "Инжстрой". Мандатът на Валентина Вълчанова изтече в началото на тази година. През януари кметът внесе промяната, но я оттегли за съгласуване с политическите партии, представени в местния парламент. На февруарската сесия отново предложението не беше внесено, а на тази кметът предлага управителите да са трима, за да не се вземат в дружеството еднолични решения. 

Read more

30 Март 2016

Почетоха паметта на Емил Димитров

   На 30 март се навършиха 11 години от кончината на големия български певец Емил Димитров. Паметта на световноизвестната естрадна звезда беше почетена от общественици, почитатели и съседи в родния му град. Пред паметната плоча  на къщата в която е живял  Емил Димитров,  цветя поднесе кметът Георг Спартански. Той заяви, че  в Плевен трябва да бъде изграден паметник на легендата на българската естрада. Спартански лично се ангажира да подкрепи  инициативата на АБВ за събиране на средства чрез дарения от граждани и фирми. Паметникът ще бъде поставен в Градската градина, но точно на кое място, това ще кажат специалистите.

 

Read more

Плевенски бебета слушат класическа музика

   Популярната инициатива на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ „Бебоци слушат класика“ тази година стартира с музиката на Романтизма.

Участниците, придружени от своите мами и татковци, бяха посрещнати сърдечно от библиотечните специалисти. 2016-а е третата година на изява, но се провежда само в топлите месеци, заради проблеми с отоплението на зала „Игротека“. Това обясни заместник-директорът на институцията Оксана Цветанова.

Read more

Форум за малкия и среден бизнес събра фирми от областта

   Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Областният информационен център проведоха днес в зала ”Плевен” форум на тема „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.“.  В програмата са включени теми, свързани с  дейностите на Агенцията за насърчаване на българските предприятия, новите мерки в подкрепа намирането на външни пазари и партньори за българския бизнес. С помощта на експерти се представят възможностите за достъп до финансови инструменти, в подкрепа на малкия и среден бизнес от една от банките в България.

Read more

Общопрактикуващите лекари ще спират работа за два часа

   Тази сутрин пред сградата на ДКЦ ІІ се събраха протестиращите общопрактикуващи лекари, за да изразят несъгласието си с липсата на средства и лошите правила в здравеопазването. Те заявиха, че не желаят да бъдат участници в създадения хаос в системата и да отделят повече от времето си, за да пазят пациентите от недомислиците въвеждани в системата, вместо да се занимават с лечението им. Лекарите не приемат пренебрегването на разумните и полезни предложения за промени в системата на здравеопазването. Те настояват за реформи, подобряващи условията в лечебно-диагностичния процес и профилактика в практиките, за условия подобряващи качеството на медицинските услуги.

 

Read more

Скаутски клуб „Лъвче” стана на 14 години

   Днес скаутски клуб „Лъвче” празнува 14-ия си рожден ден. По думите на Линка Михова, клубен водач, това време не е нито много, нито малко. За тези 14 години децата, които са поели по стъпките на скаутското движение, вече са студенти или работят в различни сфери на живота. Но въпреки ангажираността си, те се връщат към детските години и с готовност помагат за организирането на лагери и мероприятия на клуб „Лъвче”.

 

Read more

Руски песни, поезия и танци ще огласят Плевен на 23 април

   За първи път през април Плевен ще бъде домакин на Областния етап на Третия национален фестивал на руската поезия, танц и песен „Пусть всегда будет солнце”. Това информира Пламен Александров, председател на движение „Русофили” - Плевен. Вече приключва регистрацията на участниците от областта, като се очаква те да бъдат над 200. За организацията на областния етап ще помага ръководството на Община Плевен, а коцертът ще е на 23 април  от 10,30 часа. Той  ще премине под патронажа на кмета Георг Спартански, каза още за радио „Плевен” Пламен Александров. В зала „Катя Попова” ще си дадат среща индивидуални изпълнители, мажоретни състави, певчески групи и духови оркестри от общините Плевен, Кнежа и Левски.

Read more

Go to top