НачалоНовиниРегионален център за правно консултиране отвори врати

Регионален център за правно консултиране отвори врати

   В сградата на Съдебната палата беше открит Регионален център за консултиране към Адвокатски съвет - Плевен. В него ще се осъществява безплатна правна помощ на физически лица от уязвими социални групи, съгласно чл. 18 от Закона за правната помощ.

За официалното откриване на Регионалния център в Плевен, пристигнаха  министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на Националото бюро за правна помощ Елена Чернева, председателятна Висшия адвокатски съветРалица Негенцова, кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и областният управител Мирослав Петров.

Лентата прерязаха министър Цачева и Елена Чернева, след което по стар български обичай гостите бяха посрещнати с погача и шарена сол.

 

На специална пресконференция беше представена дейността на новооткрития  Регионален център за консултиране.

Правна помощ съгласно закона имат лица и семейства, които отговарят на условията за получаване на месечни и целеви помощи за отопление от ЗСП, лица настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги или ползващи социална услуга-резидентен тип, или социална услуга звено „Майка и бебе”, деца, настанени в приемни семейства или в семейства на роднини или близки по реда на Закона за закрила на детето. В това число са и лица, пострадали от домашно или сексуално насилие, от трафик на хора или друго престъпление,  лица, търсещи международна закрила по реда на Закона за убежището и бежанците, за които предоставянето на правна помощ не се дължи на друго правно основание и чужденци, спрямо които е приложена принудителна административна мярка, и чужденци, настанени в специален дом за временно настаняване. Правна помощ ще се предоставя по граждански, наказателни и административни дела и ще се изразява с консултации, завеждане на дело, подготовка на документи и процесуално представителство.

Регионалният център за консултиране е 10-ият поред, който се открива в страната. Той ще започне да функционира от 1 септември, а приемните дни ще бъдат във вторник и четвъртък от 14 до 17 часа, съобщи адвокат Валентин Иванов, председател на Адвокатска колегия – Плевен. В началото дейността ще се осъществява само на територията на град Плевен. Предвиждат се мобилни регионални центрове в Левски, Червен бряг, Никопол и Кнежа. Ще има  възможност да се предоставят изнесени консултации и правни съвети на място за хора от съответния съдебен район, живеещи в селища от областта или обитаващи социални домове, за което ще се разчита на кметовете на съответната община.

Валя Козовска

 

Реклама

 

 

 

 

 

----------------------

.Питайте кмета!

Участвайте в рубриката „Часът на кмета” на радио „Плевен”. Задайте въпрос по актуална тема към кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Въпросите си можете да задавате чрез нашите репортери, фейсбук страницата ни и на електронната ни поща - radio_pleven@mail.bg 
Отговорите на актуалните Ви питания ще имате възможност да чуете в ефира на радио „Плевен”, онлайн и в кабелната радиомрежа.
Рубриката се излъчва всеки месец. 

          ---------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top