НачалоНовиниМарка, пощенска картичка и конкурси ще отразяват 140-годишнината на Плевенската епопея

Марка, пощенска картичка и конкурси ще отразяват 140-годишнината на Плевенската епопея

   Част от инициативния комитет за подготовката на честването, свързано със 140-годишнината от Плевенската епопея има идеята да бъдат валидирани марка и пощенска картичка, отразяващи събитието – казаха в Плевен Румен Петков и Януш Донев, които вече са имали разговори с ръководството на Съюза на филателистите и със списание „Филателен преглед”.

 

До средата на септември трябва да излязат пощенска марка „ 140 години Плевенска епопея и 40 години Плевенска панорама”, една пощенска карта с оригинален пощенски знак и специален печат, както и проект за пощенско издание „110 години военноисторически музеи в Плевен”. По думите на Румен Петков идеята има подкрепата на кмета на Община Плевен Георг Спартански и на областния управител Мирослав Петров. Бихме искали да имаме марка и пощенска картичка до началото на декември, защото в разговор с посланика на Русия в България бяхме единодушни, че би било добре картичката и марката да бъдат показани в руската столица, тъй като са свързани с Руско-турската война, в която са загинали 20 хиляди руски воини – каза още Румен Петков. Той огласи още една идея – след разговор, академик Светлин Русев е дал съгласието си да оглави комисия, която да журира творби в три конкурса – за детска рисунка, за есе и за авторска песен, свързани тематично със 140-годишнината от Плевенската епопея, музейното дело и Плевенската панорама. Те са за деца и учащи се. Румен Петков отново коментира и още нещо важно, свързано с честването – липсата на държавни средства за паметниците, които се нуждаят от ремонтиране. Той каза, че не е оправдано четирима министри в кабинета да  са от Плевен и все още да няма яснота дали правителството ще отпусне средства. Извън темата на пресконференцията Румен Петков коментира последното решение на Общинския съвет в Плевен за преобразуване на общинско предприятие „Център за градска мобилност” в еднолично акционерно дружество като действие, което носи загуби за гражданите, които са и данъкоплатци. За него е необяснимо поведението на двама общински съветници от АБВ, които са гласували за преобразуване на предприятието във фирма. Лишаването на общинския бюджет от средства, които постъпват от общинските предприятия, е против интересите на гражданите – категоричен беше Румен Петков и добави, че не би искал да съветва какво трябва да се прави, но би било редно ръководството да накара общинските съветници да декларират доходите си и да се види колко от тях са длъжници на Община Плевен. Не можеш да решаваш проблеми на един град и на хората, които живеят в него, и да си длъжник към общината – каза още Румен Петков.

 

 

                                                                                           Николай Стоев

Реклама

 

 

 

 

 

----------------------

.Питайте кмета!

Участвайте в рубриката „Часът на кмета” на радио „Плевен”. Задайте въпрос по актуална тема към кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Въпросите си можете да задавате чрез нашите репортери, фейсбук страницата ни и на електронната ни поща - radio_pleven@mail.bg 
Отговорите на актуалните Ви питания ще имате възможност да чуете в ефира на радио „Плевен”, онлайн и в кабелната радиомрежа.
Рубриката се излъчва всеки месец. 

          ---------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top