НачалоНовини

Писатели от побратимени на Плевен градове пристигат във вторник

   От 30 май до 2 юни нашият град ще бъде домакин на международна писателска среща „Побратимени светове”.Тя се организира от Дружеството на плевенските писатели със съдействието на Община Плевен.Тържественото откриване на събитиетое на 30 май в ХГ „Илия Бешков” с концерт и литературно четене на творци от побратимените с Плевен градове. В програмата на форума са предвидени

представяне на книгата „Предай на децата си“ на Ирина Сазонова (Русия), на 31 май от 16 часа в ХГ Дарение „Колекция  Светлин Русев“.

 

Прочети още: Писатели от побратимени на Плевен градове пристигат във вторник

100 балеринки ще излязат на плевенската сцена тази вечер

   Годишният концерт на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869” ще завърши със спектакъла „Куклената фея”.Този път в представлението ще се включат всички възпитанички на школата. Над 100 балеринки ще излязат на сцената и ще покажат различни танцови техники, научени през учебната година. По традиция празникът ще завърши  с раздаване на свидетелства за преминаване в по-горен клас.

Труден е процесът на овладяване на балетното изкуство, защото обучението в школата започва от 4-5 –годишна възраст и завършва в 12-ти клас, когато децата вече са абитуриенти, разказва ръководителят на школата Маня Николова.

Плевенската школа е създадена броени години  след откриването на Държавното балетно училище в София и е една от най-големите в страната.

 

Прочети още: 100 балеринки ще излязат на плевенската сцена тази вечер

Есперантисти почетоха Васил Левски и обмениха опит

   В навечерието на годишнината от рождението на Васил Левски есперантисти от плевенското и ловешко дружество решиха да посветят поредната изява от дейността си със среща в Ловеч и с посещение на места, свързани с паметта на Апостола на свободата. Тя започна с разглеждане на експозицията в музея на Васил Левски във възрожденската част на града, където след беседата за живота и дейността на великия българин Маргарита Тонкова – председател на плевенското дружество „Eterna amikeco” /”Вечно приятелство”/ прочете стихотворение на поетесата и член на дружеството Витка Витанова, посветено на Апостола. Есперантистите от двете дружества заедно изкачиха стълбите до величествения паметник над Ловеч и големи и малки засвидетелстваха почит към героичния подвиг на революционера, като положиха цветя пред монументалната фигура.

Прочети още: Есперантисти почетоха Васил Левски и обмениха опит

Филхармонията свири произведения на Ванко Найденов

   Авторски концерт на плевенския композитор Ванко Найденов ще бъде представен в нашия град.Музикалната изява е посветена на юбилея на нашия съгражданин и е част от цикъла на Плевенска филхармония „Обичам българската музика”. Това обяснява диригентът Деян Павлов. Симфонични пиеси на Ванко Найденов ще прозвучат в изпълнение на  плевенските филхармоници съвместно с Общински хор „Гена Димитрова”. Гост-солистът ще бъде тенорът Николай Моцов.

 

 

Прочети още: Филхармонията свири произведения на Ванко Найденов

Разширява се „Синя зона” в Плевен

   Разширяването на „Синя зона” в Плевен се налага от безспорна обществена необходимост за повече места за платено паркиране и разтоварване на центъра от струпващите се там коли, одобряването на зоните за паркиране е правомощие на кмета. Това заяви кметът на Община Плевен Георг Спартански по повод коментари и въпроси в социалните мрежи за разширяването на зоните за почасово платено паркиране в централната част на Плевен. Кметът Спартански припомни, че още миналата година предложи на Общинския съвет временна комисия от съветници да направи схема за „Синя зона”, но създадената комисия така и не е инициирала евентуални промени или подобрения. Синята зона вече е утвърдена с решение на Експертния съвет по устройство на територията при Община Плевен, след като схемата е съгласувана и с КАТ. „Синя зона” се разширява към улиците „Дойран”, „Св. Св. Кирил и Методий” и бул. „Русе”. 

Прочети още: Разширява се „Синя зона” в Плевен

13 учители и директори с награди за 24 май

   Областният управител на Област Плевен Мирослав Петрова  днес поздрави лично и връчи наградите на 13 учители от Област Плевен, удостоени от Министерство на образованието и науката с почетна грамота „Неофит Рилски”.

Началникът на Регионалнотоуправление на образованието  Албена Тотева  също поздрави наградените и обясни, че отличието се присъжда на  учители и директори  за тяхната дългогодишна, цялостна и професионална трудова дейност в системата на училищното образование. Тя зяви с гордост, че всички номинирани от Плевенска област са одобрени и получават престижния приз от ресорното министерство.

 

 

Прочети още: 13 учители и директори с награди за 24 май

Страница 1 от 814

Реклама

 

 

 

 

 

----------------------

.Питайте кмета!

Участвайте в рубриката „Часът на кмета” на радио „Плевен”. Задайте въпрос по актуална тема към кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Въпросите си можете да задавате чрез нашите репортери, фейсбук страницата ни и на електронната ни поща - radio_pleven@mail.bg 
Отговорите на актуалните Ви питания ще имате възможност да чуете в ефира на радио „Плевен”, онлайн и в кабелната радиомрежа.
Рубриката се излъчва всеки месец. 

          ---------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top