Новини

Плевен започва процедура по създаване на организация за управление на туристически район Дунав

Общинският съвет на Плевен прие решение за стартиране на процедура по създаване на организация за управление на туристически район Дунав.

Концепция за туристическо райониране на България предвижда 9 туристически района в страната, като туристическото райониране е заложено в новия Закона за туризма. Предлаганите райони са съответно: Дунав, Стара планина, Розова долина, Тракия, Родопи, Рила – Пирин, София, район Варна (Северно Черноморие) и Бургас (Южно Черноморие). Предложената схема на туристическо райониране покрива цялата територия на страната, а общините са най-малкият териториален модул, използван за очертаване границите на районите. Община Плевен попада в туристически район Дунав. Районът се състои от 67 общини, което го прави най-голям сред всичките девет, с общо 21% от територията на страната и 16 на сто от населението.

Обособяването на туристически райони в страната е с цел формиране на регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг и реклама. Законът предвижда създаването на Организации за управление на туристическите райони (ОУТР) и определя техните функции. Бъдещите райони трябва да са маркетингови туристически зони, управлението на които е свързано с извършването на дейности в три основни направления – създаване на регионални туристически продукти, осъществяване на регионален маркетинг и реклама, координация и управление на туризма на регионално ниво.