Новини

Общинският съвет почете с едноминутно мълчание паметта на акад. Светлин Русев

С едноминутно мълчание в памет на големия български художник акад. Светлин Русев започна днешното заседание на Общинския съвет в Плевен. Всички присъстващи в залата сведоха глави в памет на един от най-изявените родни творци на 20-и и 21-и век.

„Плевен и всички ние загубихме един невероятен човек, творец и общественик! Отиде си цяла една епоха! Загубата е огромна!  Дълбок поклон!“, обърна се към колегите си председателят на местния парламент Мартин Митев.

Акад. Светлин Русев напусна този свят на 25 май 2018 г., броени дни преди 85-ия си рожден ден, който отново щеше да отбележи с изложба. Художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на Българската академия на науките и Почетен гражданин на Плевен, той остави неповторима творческа следа с уникалния си почерк и силните си послания.

По предложение на общинския съветник Адриан Асенов общинските съветници в залата почетоха с едноминутно мълчание и паметта на жертвите на баташкото клане от 1876 г. Преди седем години Църквата канонизира баташките мъченици и всяка година на 17 май се почита тяхната памет.